Само победата стига ли? Д-р Русев преди сесията на Великото народно събрание.

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 53, 1990 г.
Вчера във Велико Търново се откри учредителната сесия на Великото народно събрание
Д-Р РУСИ РУСЕВ, к.м.н., завеждащ първо хирургическо отделение в ОРБ, народен представител от 158-и старозагорски избирателен район, пред в. Септември”:
САМО ПОБЕДАТА СТИГА ЛИ?
-Д-р Русев, Вие спечелихте депутатско място в една оспорвана политическа борба. На какво разчитахме в нея?
-Разчитах и разчитам, че хората подкрепят промяната, която започна след 10 ноември, че това, което БСП предлага в програмата си, отговаря на техните интереси. Аз и моят екип разчитахме и на спокойния и толерантен тон като противовес на тоталното отрицание, на което заложи опозицията. Ние заложихме и на тезата, че обновлението на партията и обществото е нужно, но не бива да отричаме всичко, което през тези 45 години е направено.
В предизборната борба разчитах и на себе си като професионалист. Познавам много хора в своя град и исках те действително да повярват, че бих могъл да изразявам и защитавам техните интереси. Своята предизборна платформа условно нарекох „четирите Р”, защото опорните точки в нея са Работа, Разум, Разбирателство и Равенство. Удовлетворен съм, че старозагорци повярваха в нея и че именно това е нужно за демокрацията у нас. Благодаря им още веднъж.
-Много бяха „да”и „не” за Вашата кандидатура. Някои от хората като че ли не можаха да преценят дали не се спекулира с Вашето име?
-В тази кампания до голяма степен се въвлякох сам. Двадесет години работя в този град и моят професионален опит създаде представата за професионалист. Тези години посветих изцяло на професията и на хората, които имаха нужда от това, което зная и умея. Малко време отделях за политика, но винаги съм защитавал идеята за доброто, равенството в името на човека, идеята за социализма.
Ако аз не съм убеден в правотата на своя избор, не бих допуснал никой да спекулира с моето име. Сега, когато демокрацията е родена и се нуждае от грижи, считам, че бих могъл да помогна за ускоряването на тези процеси с професионалния си и социален опит. Виждам, че не само БСП търси в този момент компетентни, честни и открити личности и това са първите добри плодове на демокрацията.
-В предизборната кампания се чуха много гласове, че ако с избирането Ви спечели парламентът, ще загуби медицината. Действително ще има ли печеливши и губещи?
-В предизборната кампания бях упрекван за това, че ще загуба като специалист и че политическата ми активност в този период застрашава едва ли не здравословното състояние на един град. Ще успокоя разтревожените хора: по време на предизборната кампания не съм отсъствувал от работа и през май и юни работих. Мисля, че всеки мой колега би постъпил така в такава ситуация, още повече, че работим за здравето на хората. Лично аз смятам в бъдеще да работя не само в отделението и да върша преките си задължения, но и да продължа научната си дейност. Бих се радвал много повече на загрижеността за професионалното ми израстване, ако тя не беше свързана с политически манипулации. За съжаление станах обект и на твърде нетолерантни и непочтени прояви, свързани с личността и семейството ми, непочиващи на никаква истина. В тази кампания на личностно-дискредитиране не бяха пощадени дори децата ми. Това разбира се, не повлия на изборния резултат, но показва с какви недемократични средства тръгвахме към демокрация.
-Какво ще отстоява лекарят и гражданинът Русев в парламента?
-Една слушателка на Радио Стара Загора по време на дискусия в радиото сподели, че приема опорните точки в предизборната ми платформа като общочовешки. Съгласен съм с нея. Смятам, че и в бъдеще в Народното събрание ще са нужни Работа, Разум, Разбирателство. Това ще се стремя да отстоявам и в дейността си като депутат.
-От какво искате да се откаже като практика Народното събрание?
-На първо място от послушанието. Днес такова Народно събрание, каквото имахме, не ни е нужно. Няма да се съглася то да бъде механично гласуващо, механично приемащо решения и закони, от които после да страда цял народ. Искам Народното събрание да се отърси и от инертността.
-В какво виждате силата на Великото народно събрание, с какви въпроси трябва то да започне работа?
-Досега Народното събрание беше „компетентно по всички въпроси”. Смятам, че сега хората, които участвуват в неговата работа, трябва да бъдат истински компетентни в определена област. Съставът на Великото народно събрание е именно такъв независимо коя политическа сила представляват депутатите, защото в него влязоха предимно професионалисти. Това ми дава надежда, че ще преодолеем една от най-съществените слабости досега – некомпетентността. Аз лично не бих се ангажирал да изказвам мнения по въпроси, които не познавам добре, защото смятам, че проблемът трябва да се познава в неговото развитие от долу и тогава да се дава мнение.
Най-важният въпрос, който трябва да занимава депутатите, е изготвянето на новата конституция. Но заедно с това смятам, че трябва да се подготвят и редица закони, чието отлагане продължи доста дълго време. И тъй като казах, че ще давам мнение по това по което съм компетентен, смятам, че трябва да се изготви нов закон за народното здраве, който урежда всички въпроси, касаещи както труда на здравните работници, така и здравословното състояние на населението.
-Каква е Вашата „рецепта” за обновлението на партията, на страната?
-Промяната, която започна, трябва да продължи. Промяната не е акт, а процес, действие и всяко прекъсване на този процес е в ущърб на самата партия. Тази промяна не свършва с изборите, защото, както казва Ломбарди, и аз приемем изцяло това – „победата не е всичко”. Тепърва ни предстои голямата работа за промяната в полза на човека, в името на човека и обществото.
Разговора осъществи
Недялка ФИЛИПОВА


image0 (9K)