Самолет с евакуирани от Ухан кацна в Украйна и стана страшно

На 20 февруари украински самолет е кацнал на летището в Харков. На борда му са били граждани и чужденци, евакуирани от китайския град Ухан, където в момента се намира епицентърът на коронавируса.

В него са пътували 45 украинци, 27 чужденци и членове на екипажа, включително трима лекари. Те са откарани с автобуси в украинското село Нови Санжари, Полтавска област, в 19:50 снощи. Евакуираните 14 дни ще бъдат в санаториум, под строго наблюдение и режим на санитарно-епидемиологичен контрол и безопасност.

Това предизвика масови безредици на местните жители по улиците. В тях тежко пострадаха над 10 полицаи. Местните жители не са искали да допуснат хората до санаториума и дори започнали да хвърлят камъни по автобусите. Общо 7 автобуса са пристигнали. Водачите им са били облечени в специални гащеризони, а пътниците – с респиратори.

„По време на безредиците в Нови Санжари бяха задържани 24 души, участвали в сблъсъци с полицията“, това заяви пред ръководителя на Националната полиция Игор Клименко след среща с оперативния щаб на правителството. Той уточни, че сутринта са задържани 17 души, а вечерта – още 7.

Според говорителя на Националната полиция в Полтавска област Юрий Сулаев, задържаните в Нови Санжари ги грози 8 години затвор. Те са отведени в местното полицейско поделение.

В Нови Санжари е горещата точка на събитията. Възможно е ситуацията да бъде изострена. Правоохранителите ще дежурят денонощно, за да пазят интензивно селото. „Сега в Нови Санжари, където украинците са евакуирани от Китай, полицейското присъствие е засилено и са организирани интензивни патрули“, каза заместник-министърът на вътрешните работи Сергей Яровой.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи, че над 10 полицаи са били тежко ранени при сблъсъците.  Той говори пред журналисти по време на брифинг в Нови Санжари. Аваков благодари на полицията за тяхната професионална работа и нарече събитията в Нови Санжари „едно от най-големите разочарования в живота ми“. „Разочарованието е в хората и в морала им. Това е срам за целия свят!  Хората бяха 22 часа на път и бяха посрещнати така… Нека всички помислят за това.  Пияни хора спекулираха с патриотични неща. Те мислят малко за обществото.  Срам ме е от всичко, което се случи днес. Може да не вярват на властите, но трябва да останат добри в сърцата си“, каза Аваков.


image0 (9K)