Садист брутално измъчва куче край Стара Загора, арестуваха го

Може да получи ефективна присъда до 3 години извън глобата до 5 хил. лв.

Ефективна присъда до 3 години извън глобата до 5 хил. лв. може да получи 32-годишния Ангелин, измъчвал куче по особено жесток начин, ако вината му бъде доказана в съда.

На видеоклип, публикуван в социалните мрежи, се вижда как мъжът хвърля животното, натиска го и пълни устата му с пясък. Вчера Ангелин беше задържан от полицията.

Христо Петров от РУ-Казанлък обясни пред бТВ, че арестуваният е разказал подробно къде и кога се е случило събитието. Освен това е познат на органите на реда за други престъпления. По думите на Петров той е изтърпявал наказанията си. Той подчерта, че от други публикации в интернет има сигнали за жестокост към други животни от страна на Ангелин. По случая не е установено той да е употребявал алкохол.

Петров обясни, че вероятна причина за жестокостта е това, че извършителят е бил ухапан от кучето по време на игра с него.

Ивелина Недкова от организацията Animal Hope в Казанлък изтъкна, че подобни случаи продължават, защото няма ефективни присъди върху извършителите.

Други хора имат съмнения, че спасеното куче, което беше прегледано от ветеринари, не е същото от клипа в социалните мрежи.

Припомняме, че Районна прокуратура – Казанлък образува досъдебно производство за това, че на неустановена дата през 2019 г. е била проявена жестокост към гръбначно животно – куче, като му е причинено тежко или трайно увреждане – престъпление по чл.325б, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 4 ноември 2019 г. в Районна прокуратура-Казанлък са постъпили 17 сигнала от граждани и организации по повод разпространен в социалните мрежи видеоклип, от който е видно как мъж малтретира куче, като го хвърля върху насип от селскостопанска продукция – слънчогледови семена, вероятно в района на Мъглиж. До момента е установено, че извършител е А.А., на 32 г., който е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР и предстои да бъде привлечен като обвиняем по горепосочения текст от Наказателния кодекс.

Разпоредени са незабавни действия по установяване на състоянието на малтретираното животно, извършване на ветеринарно – медицинска експертиза и предприемане на мярка по предаване на кучето в специализирана организация, както и установяване на точното място на извършване на деянието.

Под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък продължават процесуално – следствените действия по случая, пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив.

 


image0 (9K)