Сагата „Меган и Хари“ си има предистория в кралското семейство

През 1936 г., крал Едуард VIII управлява Великобритания по-малко от година, когато решава да последва любовта и да зареже короната

Великобритания доста по-бързо се лиши от единия си принц, отколкото от членството си в ЕС. През изминалата седмица станахме свидетели на тежки решения и изказвания от страна на Бъкингамския дворец. Като в приказка принц и принцеса искаха да се откажат от задълженията и привилегиите си на кралски особи и да заживеят щастливо до края на дните си. Кралицата обаче ги изненада с неочаквано условие. Но не за пръв път в английската история любовта тежи по-силно от короната.

Историята на Мегън и Хари не е прецедент. Това не е първата двойка от британското кралско семейство, която иска да се оттегли от Двореца, за да заживее нормален живот.

През 1936 г., крал Едуард VIII управлява Великобритания по-малко от година, когато решава да последва любовта и да зареже короната.

Причината е американката Уолис Симпсън. Не само чужденка, но и с развод. Да ви звучи познато?

Уолис всъщност има даже два развода. Но този случай е различен най-вече с това, че Едуард VIII действително става крал, след смъртта на баща си – Джордж V. Тогава въпросът – короната или любовта е поставен на карта.

Църквата порицава Уолис, парламентът отказва да ѝ даде титла, а народът е недоволен от избора на краля. Тогава Едуард VIII избира любовта и абдикира.

При обръщението си към народа Едуард обявява, че за него е невъзможно да изпълнява задълженията си като крал без подкрепата на жена си.

След абдикацията, двойката бърза да се ожени час по-скоро във Франция.

Този кралски карамбол качва на трона брат му – Джордж VI, баща на днешната кралица Елизабет II. Тя никога не забравя, че дължи короната си на него. И дори след смъртта на монарха през 1972 г. кралицата поемата изцяло финансовата и медицинска грижа за Уолис Симпсън, която е парализирана в последните години от живота си.

Елизабет II царува във Великобритания от 67 години. Неин пряк наследник е принц Чарлс, който вече е на 71. Той има двама синове от принцеса Даяна – Уилям, който е на 37, и Хари, на 35.

При сватбата на Уилям за Кейт Мидълтън през 2011 г. вече се появиха мнения, че кралицата ще предаде трона директно на внука си – Уилям. С цел да запази модерния тон на двора и да даде възможност за дълго управление на наследника ѝ.

Хари от своя страна сключи брак с американската актриса Меган Маркъл през 2018 г. Тя е с три години по-голямата от него, разведена и е от смесен произход. Причини Меган също да бъде отлъчена от обществото като Симпсън, но за 84 г. години британците бяха помъдрели и в случая отношението към младата американска актриса беше точно обратното – тя се превърна в тяхна любимка. До скоро…

Семейните кралски задължения и медийно внимание се оказаха твърде тежки за младото семейство.

В изявление след празниците те открито заявиха намерението си да се откажат от протокола и финансовата подкрепа на Бъкингамския дворец. Кралицата прие искането им и постави условие – до 72 часа да се откажат и от кралските титли.

През седмицата Хари коментира в приятелски кръг, че е взел това решение с „голяма тъга“ и добави, че не е имал друг избор, излъчи кадри бТВ.

Великобритания доста по-бързо се лиши от единия си принц, отколкото от членството си в Европейския съюз. Брекзит още не е дошъл, но Мегзит, както го наричат британските таблоиди, вече е факт.

 


image0 (9K)