Рязко увеличаване на броя на българи и румънци, работещи във Великобритания

Броят на гражданите на ЕС, работещи във Великобритания, е рекорден заради броя на българите и румънците.
По официални данни, оповестени вчера, 2,37 милиона граждани на страни членки на ЕС са работили на острова между април и юни тази година, което е увеличаване със 126 000, в сравнение със същия период на 2016 година, пише в. „Файненшъл таймс“, цитиран от dir.bg.

Това е най-големият регистриран брой граждани от други страни, откакто преди две десетилетия започват да се водят статистики по този въпрос.

[ad id=“236999″]
Това показва, че решението на Великобритания да напусне ЕС още няма значителен ефект върху броя на работещите в него европейци.

Нарастването отчасти се дължи на рязкото увеличаване на броя на работниците от България и Румъния с над 1/4 до 337 000 през последните 12 месеца. Гражданите на тези две държави получиха пълен достъп до пазара на труда на острова преди три години и оттогава броят им значително нарасна, отбеляза вестникът.
Отчита се намаляване на броя на работещите във Великобритания от осем източноевропейски страни, включително Полша, Литва и Латвия.

Те са намалели от малко над 1 милион през второто тримесечие на 2016 година до 997 000 през същия период на тази година.


image0 (9K)