Рядко срещан случай: Извадиха 10- сантиметров паразит от окото на пациент

Лекари от Очна клиника към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен, след няколко опита  извадиха 10-сантиметров паразит – филария, от окото на пациент.

Операцията бе трудна, защото филарията не бе под конюнктивата, а под кожата, и трудно се намира, проследи и извади, разказа началникът на клиниката проф.д-р Чавдар Балабанов.
[ad id=“225664″]

Пациентът усеща, че нещо се движи под клепача на дясното му око, после спира, после пак започва, и търси съдействие от лекарите. Тогава установихме, че под кожата на клепача се движи паразит, наречен филария, но много трудно бе да го намерим, тъй като непрекъснато се движеше, първо беше в горния, после в долния клепач, по към носа, разказва професорът.

След няколко операции на третия ден паразитът е локализиран близо до носа, и изваден. Лекарите споделят, че е доста голям – около 10 см. Предполагат, че пацентът е ухапан от инсект, който е снесъл яйцата си в кръвта, яйцата са се загнездили и филарията се е развила.
[ad id=“225664″]

Човек не е междинен гостоприемник на паразита и затова последния може да седи в човек, но не може да се размножава и рано или късно умира. В този случай имаше риск, тъй като се движи. Паразитът можеше да проникне в орбитата на окото и тогава не може да се извади.

Пациентът е изследван за алергични реакции към извадения паразит, няма такива, и е изписан. Това е рядко срещан случай, споделят лекарите от Очна клиника, както и големината на загнездилия се паразит.


image0 (9K)