Ръководството на БСП се разграничи от сделка между ГЕРБ и Георги Гергов

Общинските съветници на БСП във Варна не подкрепиха решението- общината да придобие за 43 млн .лв. терен, собственост на дружество на Гергов. Всички общински съветници на ГЕРБ и техните сателити гласуваха “за”, се посочва в позиция на соцръководството

[ad id=“225664″]

„Категорично се разграничаваме от сделката, сключена между ГЕРБ и Георги Гергов.“ Това се казва в специална позиция на Изпълнителното бюро на БСП, изпратена до медиите.

„Общинските съветници на БСП във Варна не подкрепиха решението – общината да придобие за 43 млн .лв. терен, собственост на дружество на Гергов.

Всички общински съветници на ГЕРБ и техните сателити гласуваха “за”. Тази сделка е поредната, която предизвиква съмнение за скритата обвързаност на политиката с бизнеса, съществувала в годините на прехода.

Искаме да сложим край на този модел“, се посочва още в позицията на социалистите.

Сагата с дупката“ в центъра на Варна, готова да глътне 43 милиона лева, е от години.
Днес след продължителни дебати на общинските съветници се стигна до одобрението местната администрация да придобие имота, чийто собственик е Георги Гергов, и на който трябваше да бъде издигнат търговски дом с мащабите на ЦУМ.

Така Гергов ще получи за близо 2,7 дка. сумата от 43 милиона лева, осигурени от държавата.

[ad id=“263680″]

Става дума за нереализиран строеж на търговски център, който беше започнат още през 1984 г., а по-късно стана собственост на пловдивския бизнесмен. Според предложението на кмета на града Иван Портних, прието само с един глас против, общинските съветници приеха пазарна оценка на имота в размер на малко над 43.2 млн. лв., направена от независим оценител. Пак според същото предложение сделката може да бъде сключена само ако средствата за нея бъдат предоставени от държавния бюджет.

„Ако общината не стане собственик на „Дупката“, има риск инвеститор, който няма да може да бъде контролиран, да издигне „чудовище”, предупреди при дебатите на заседание на Общинския съвет за придобиване на прословутия парцел в центъра на града главният архитект Виктор Бузев.

„Застрояването не е моя визия, това обаче са документите, по които се работи“, обясни Бузев.

На съветниците, които заявиха, че оценката е многократно завишена той добави, че също не е съгласен с цената, но такива са обстоятелствата.

[ad id=“236993″]

„Дупката“ е собственост на дружеството „Централен универсален магазин“ на бизнесмена Георги Гергов, но някои от общинарите предупредиха, че има съмнения, относно собствеността на терена и поискаха преди това данъчните да го проверят.

„Сделката трябва да се случи, за да се затвори най-после тази грозна язва в центъра на Варна. Теренът разполага с археологически находки и по закон общината трябва да продължи разкопките там, ако стане собственик. Това би отнело поне 4-5 години, а да се говори за строителство там е абсурдно.

„Инвестиционни намерения са фантасмагории, освен ако не се наруши законът. Повече от 14-15 пъти е завишена реалната цена на имота, тази сделка трябва да стане, но не и при тези цени -това граничи с престъпление”, коментира Костадин Костадинов от „Възраждане“.

43 милиона са нереална цена дори за центъра на Лондон, смята и бившият транспортен министър и настоящ съветник, Данаил Папазов.

Зам-председателят на общинския съвет, д-р Янко Станев пък призна, че е бил съден три пъти за по 3 години от хора, които е нарекъл „крадци“ по казуса „Търговски дом“ – дружеството, в което някога община Варна беше акционер и една от основните причини „Дупката“ да се превърне в конфликтна територия.

„Единственото, което ме притеснява, е високата цена. Но това е еднократно предложение и който е бизнесмен, знае какво имаме предвид“, каза д-р Станев. Той обясни също, че с това решение община Варна си възстановява един имот, който на практика и е бил „откраднат“ и добави, че по-важно e какво ще се появи на това място.


image0 (9K)