Руснаци се хвърлят пред коли заради застраховки

В YouTube има толкова много руски видео клипове, направени с камери от автомобил, че човек би си помислил, че 99 процента от всички катастрофи стават в Русия. Руснаците имат някаква невероятна страст да заснемат всичко докато карат, пише Express.

Истината не е нито в едното, нито в другото.

Всъщност една от основните причини, поради която голяма част от руските шофьори поставят камери в колите си е, че по улиците и шосетата на страната има много хора, готови да се хвърлят пред или направо върху автомобилите. Те го правят не за друго, а заради пролука в руски закон, която гласи, че шофьорите са задължени да плащат всички щети и разходи дори когато те не са по тяхна вина.

Схемата е много проста – докато невинно шофирате изневиделица се появява човек, който се мята пред колата или върху нейния капак. Обикновено това става когато автомобилът е с намалена скорост и приближава светофар или пешеходна пътека. Онези, които са по-страхливи, просто претендират, че са били ударени докато говорели по телефона си. След това „жертвата“ симулира наранявания и се опитва да изнуди шофьора за различна сума пари под заплахата, че иначе ще викне бърза помощ и органите на реда. Когато подобен случай стигне до съда и шофьорът няма доказателство за невинността си, обикновено е принуден да плати дори още по-големи суми. Затова единствената сигурна защита срещу подобни измами са компактните камери, монтирани до волана.

Източник:cross.bg


image0 (9K)