Руско-гръцки милиардер осигурил визата на Васил Божков в Дубай

Инвеститор в Родопите стои зад успешното получаване на резидентска виза на Васил Божков в Дубай. Става въпрос за руско-гръцкия милиардер Иван Савидис. Списание „Форбс“ поставя бизнесмена на 1335-о място по богатство в света със състояние от 1,6 милиарда долара.

Спорeд неофициалните версии на разследващите в България, именно близките отношения между най-богатия българин и олигарските Джиджи Бекали и Иван Савидис, са в основата на „бягството“ на Васил Божков от родното правосъдие и установяването му в Дубай, съобщават Блиц и Агенция „Монитор“.

В същото време всички активи на хазартния бос са блокирани, а самият Божков разкри, че се „издържа благодарение на богати приятели“.

61-годишният Савидис е от руско-гръцки произход. Той участва успешно в приватизацията на част от пристанището в Солун чрез компания, базирана в Дубай. Множество връзки пък водят до извода, че Dubai port SW е притежание именно на Савидис и чрез нея Васил Божков се е сдобил с „резидентска виза“, която му позволява да остане и живее в Емирствата срещу инвестиции в местната икономика.

През 2015 година Иван Савидис стана собственик на 30 декара терен край кирковското село Подкова. Целта на инвестицията бе там да се построи тютюнева фабрика, в която сезонно да работят над 100 души. Намеренията обаче така и не бяха осъществени.

Именно тютюневият отрасъл издига Иван Савидис. Роден е на 27 март 1959 година в населеното от понтийски гърци грузинско селце Санта. 21-годишен постъпва в Донската държавна цигарена фабрика в Ростов на Дон. Издига се от прост работник до зам.-директор. След това се хвърля в частния бизнес и оглавява компанията „Донской табак“, купува и летището в Ростов. Прави милиони в цигарения бизнес, после преуспява и в производството и търговията с охладено месо, селскостопански и рибни продукти и др.

Говори се, че дава хляб на повече от 17 000 души. Постепенно създава мощния холдинг „Группа Агроком“, който търгува по цял свят. Интересите му обаче не приключват с правенето на пари. Цигареният барон, както е известен Савидис, влиза и в политиката. Два пъти е избиран като депутат от партията Единна Русия. Счита се за личен приятел на Владимир Путин, който го е награждавал с орден „За заслуги към отечеството“.

Голямата му страст е футболът. Известно време е президент и собственик на двата клуба от Ростов на Дон – Ростов и СКА. През 2012 година купува контролния пакет акции на гръцкия футболен клуб ПАОК (Солун). Според медиите в южната ни съседка проектът му с един от най-популярните отбори цели изграждане на имидж, за да влезе и в местната политика. Савидис влага десетки милиони евро в ПАОК, където преди няколко години игра и Димитър Бербатов.

В Кирково възлагаха огромни надежди за съживяване на местната икономика с отварянето на фабриката. Тя трябваше да се появи на мястото на бившия военен ученически лагер, като в нея намерят препитание поне 150 души. Целият терен, към който гръцкият инвеститор бе проявил интерес, е 63 дка. Към този момент обаче, инвестицията така и не е осъществена в пълния си обем.


image0 (9K)