„Руското семейство“ щяло да е застрашено, ако бъде приет закон срещу домашното насилие

В последната година в Москва и Санкт Петербург често има протести срещу домашното насилие

„В момента мъжът може да пребива жена си веднъж годишно и това му струва само една глоба, която той плаща от общия им семеен бюджет„. Такава абсурдна ситуация описва адвокатката Виктория Дергунова, когато обяснява какви са законите по отношение на домашното насилие в Русия.

Случаите на побой водят до административно дело. Ако побоят се повтори – може да се стигне и до наказателно преследване. Давностният срок обаче е само година. „След това поредният инцидент се води за първи, а не за втори“.
Това скоро може да се промени. В Русия се подготвя закон срещу домашното насилие. Депутати от Държавната дума вече работят по него. Очаква се до края на годината проектът да е изцяло завършен и да се премине към гласуване. Съпротивата срещу такъв закон обаче става все по-шумна. Защитници на „традиционните ценности“ казват, че приемането на подобен закон би застрашило „руското семейство“, съобщава в репортаж „Настоящее время“, рускоезична телевизионна програма на Радио Свободна Европа.
Проектът предвижда случаите на домашно насилие да преминат от сферата на частното към публичното обвинение. „Частното обвинение е нелогично и несправедливо. При него насилникът е защитен, а жертвата не е“, коментира един от авторите на проекта, юристката Алена Попова.
Частното обвинение означава, че потърпевшата трябва да наеме адвокат за своя сметка и да търси доказателства за това, че е пострадала. Насилникът пък се ползва от презумпцията за невинност и получава безплатен защитник. Когато обвинението идва от прокуратурата, жертвата само трябва да подаде заявление, а доказателствата се събират от институциите.
„Това е много важна промяна. Цялата сила на държавата трябва да е на страната на жертвите, а не на страната на насилника, както е в момента“, казва Алена Попова.
Има и противници на закона. Това са хора и организации, които наричат себе си „защитници на традиционните ценности“. Те предричат законът да има разрушителен ефект за руското общество.
Лидерът на православното движение „40 по 40 църкви“ Андрей Кормухин нарича подготвяния закон „политика за разрушаване на руското семейство и на цяла Русия“. Според него терминът „семейно насилие“ създава негативен образ на семейството – „най-безопасното и спокойно пространство в нашето общество“: „В Русия семейството е единен субект, това е многовековна традиция, чиито корени са в цивилизациите, живеещи по Божия закон. А новият закон разделя членовете на семейството, превръща го в обект, в който има няколко субекта“.
Алена Попова коментира това като борба между два ценностни свята. „Консерваторите смятат, че семейството е затворена институция, в която има само един авторитет – главата на семейството. Ние казваме, че семейството е съюз между двама партньори, които не трябва да проявяват насилие един към друг“.
Най-активните противници на законопроекта за профилактика на престъпленията на семейно-битова основа са Александър Машков от „За правата на семейството“ и Кормухин. Те вече са събрали хиляди подписи срещу проекта. Преди това са събирали подписи за забрана на абортите, против ваксините и искане към компанията „Уолт Дисни“ да спре „да пропагандира хомосексуализма“. Според Алена Попова тези организации се финансират от бизнесмена Константин Малофеев, който има забрана да влиза в България.
Анкета в социалната мрежа ВКонтакте показва, че в последните три седмици подкрепата за законопроекта намалява от 95 на 65%. Времето съвпада с активната кампания срещу него. Противниците на закона твърдят, че мъжете вече няма да искат да се женят. Предвиждат се протести в Москва и Санкт Петербург.
Авторите на проекта разделят насилието на четири вида – физическо, психологическо, икономическо и сексуално. Противниците наричат тази класификация „прекалено широка и либерална“. Икономическото насилие е описано като лишаване от всякакви средства за съществуване, а не просто като отказ за купуване на дадена стока.
„Сега агресорът често не позволява на жертвата буквално да живее. Преследва я, държи я постоянно в страх, дори и без употребата на физическа сила. В тази ситуация адвокатите са безсилни по настоящото законодателство“, обяснява Дергунова. Противниците твърдят, че под психологическо насилие ще може да се разбира дори и отправянето на забележка, критика или заплаха.
Критиците на закона посочват, че в разработването му са участвали неправителствени организации с финансиране от чужбина. Те определят това като „опит да се наложат на руското общество чуждите западни ценности“.

svobodnaevropa.bg


image0 (9K)