Руското МВнР : Западът се опитва да въвлече Македония в НАТО

„Западните страни се опитват да въвлекат Република Македония в НАТО даже след като референдумът за смяна на името й се провали“, заяви днес пред журналисти говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

[ad id=“225664″]

Захарова припомни, че състоялият се в неделя референдум за името бе признат за невалиден заради ниската избирателна активност (36,91 процента).

„Независимо че водещите политици на страните от ЕС и НАТО открито агитираха македонските граждани да гласуват „за“, което според нас е абсолютно недопустима практика, всичко се оказа безуспешно. Но те без никакво смущение приветстваха резултата от референдума, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да приеме Скопие в блока още в началото на 2019 г.“, каза говорителката на външното министерство.

Захарова подчерта, че тук става дума за „най-груба намеса във вътрешните работи на Македония“ с цел на всяка цена да се въвлече страната в НАТО.

По думите й, по логиката на западните партньори, може просто да се пренебрегне мнението на 63,1 процента от населението, включително на президента Георге Иванов, който открито отказа да подкрепи споразумението за преименуване на страната на Република Северна Македония. Захарова определи подхода на Запада в този случай като „циничен и лицемерен“ и каза, че на Балканите това се забелязва особено ясно.

[ad id=“263680″]

„А ако Москва бе призовала македонците да гласуват по определен начин? Това сигурно незабавно щеше да получи етикет намеса във вътрешните работи“, каза Захарова.


image0 (9K)