Руски милиардер е открит мъртъв в дома си в Москва

Дмитрий Босов по време на конференция през 2017 г.

Руският милиардер Дмитрий Босов е открит мъртъв в дома си в предградие на Москва. Официалната версия е за самоубийство.

Следственият комитет на Руската федерация обяви в четвъртък, че 52-годишният Босов е умрял предишната вечер в резултат на изстрел в главата. Съобщава се за намерен пистолет до тялото.

Босов беше мажоритарен собственик и председател на борда на „Алтек груп“, която контролира въгледобивните „СибАнтрацит“, „ВостокУгол“, както и други компании.

Според класацията на списание „Форбс“ Босов е 86-ият по богатство руснак със състояние от около 1,1 милиарда долара.

Информационната агенция РБК цитира познати на Босов, според които бизнесът му е в криза от началото на годината, когато той е започнал да прехвърля активи и да уволнява служители.

Миналия месец Босов отстрани партньора си във „ВостокУгол“ Александър Исаев и го обвини в злоупотреби и незаконно присвояване. Исаев отговори със съдебен иск за клевета.

На 1 май беше съобщено, че бивш служител на „Гениус Фънд Груп“ е завел дело в Лос Анджелис срещу Босов за неспазени условия по договор. „Генуис“ е контролирана от Босов и се занимава с легалния бизнес с марихуана в Съединените щати. Искът срещу милиардера е за над 1 милион долара и е подаден от ветерана от специалните сили на армията на САЩ Франсис Рачопи.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)