Руски историк: Навършват се 48 години от деня, в който СССР загуби Студената война

В Чехословакия на 21 август 1968 година беше жестоко потъпкан опит да се построи държава, в която социализмът да има някакав шанс да оцелее. Това смята руският историк Евгений Антонюк. Според него, именно с влизането на танковете на страните от Варшавския договор в Прага-СССР, България, ГДР, Полша и Унгария, цялата система на социализма е загубила Студената война и е било само въпрос на време нещата да се срутят окончателно.

Според него, реформите на партийния лидер на Чехословакия Александър Дубчев са били такива, каквито хората са искали да видят още с основаването нd Съветския съюз, но така и не са дочакали. Става дума за самоуправление на предприятията, подкрепа за сдружаването в кооперации на свободни земеделци, политически плурализъм и наличие на няколко партии, федерализация на държавата, ако в нея има малцинства.

„Ако през 1920 година съветската държава имаше немалко симпатизанти в Западния свят, а след победата над фашистка Германия те се увеличиха, то през 60-те години на миналия век това рязко се е промени”,пише Антонюк.

Той смята, че последният удар върху имиджа на соцсистемата е нанесен именно с нахлуването в Чехословакия през 1968 година и оттогава нейното рухване е било просто въпрос на време.

България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет – с решение на парламента през 1990 г

Зима след пролет


image0 (9K)