Руски експерт: Летецът ни в Сирия може да е убит с българско оръжие

„В страната-членка ЕС се произвеждат оръжия и боеприпаси, които се изнасят за пазарите в Близкия изток. Това никой в България не го крие“, заяви заместник-директорът на руския Институт за военни изследвания Александър Храмчихин

[ad id=“263680″]

България е сред основните доставчици на оръжие за въоръжената опозиция срещу сирийския президент Башар Асад, каза заместник-директорът на руския Институт за военни изследвания Александър Храмчихин, предаде РИА Новости, цитирана от Новини.бг.

„В страната-членка Европейския съюз се произвеждат оръжия и боеприпаси, които се изнасят за пазарите в Близкия изток. Това никой в България не го крие. Ето защо аз не изключвам вероятността нашият самолет Су-25, който бе свален от сирийски бунтовници на 3 февруари, да е бил поразен с ракета, произведена в тази бивша социалистическа страна“, каза още военният.

Той също предположи, че оръжието е могло да попадне у бунтовниците и като трофей.

[ad id=“218001″]

Роман Филипов загина, след като управлявания от него самолет Су-25 бе поразен над западната провинция Хама. По данни на разследването бунтовниците са използвали преносим зенитен комплекс „Игла“ или „Стрела“, чието производство е започнато още през съветско време.

 


image0 (9K)