Руският телекомуникационен регулатор “Роскомнадзор” иска YouTube да не качва видеа от протестите

Руският телекомуникационен регулатор “Роскомнадзор”, изпрати официално писмо до собственика на YouTube, Google, с което поиска компанията да спре да “рекламира незаконните масови събития”, както официален Кремъл нарича станалите вече редовни протести в Москва.

YouTube е платформата, чрез която милиони руснаци се информират за протестите, които контролираните медии избягват да показват. Преди това близките до Кремъл медии обвиниха западните журналисти и дипломати в подклаждане на протестите.

В събота в Москва излязоха почти 50 хил. души, по данни на организаторите – според полицията 20 хиляди. Протестите започнаха миналия месец с искане опизиционните кандидати да бъдат регистрирани за участие в местните избори наесен. Над 250 души бяха арестувани, преди две седмици те бяха 1300. Преди съботния протест бе задържана и Любов Собол, един от лидерите на протестите и дясна ръка на Алексей Навални.

В това време президентът на Русия Владимир Путин се появи на мотор в Крим, за да участва в организирано от “Нощни вълци” мотоциклетно шоу. Украйна протестира срещу това “несъгласувано посещение”. Ден по-рано “Росатом” официално потвърди за смъртта на пет човека в резултат на взрив на военен полигон по време на “работа с изотопни източници” в Архангелска област. Властите съобщават за “кратък скок” в нивото на радиацията. Според “Грийнпийс” радиацията в района е нараснала 20 пъти, а според сътрудници на Радио Свободна Европа – продажбите на йод в аптеките в Северодвинск са повишени.

svobodnaevropa.bg


image0 (9K)