Руският посланик: Правителството на Борисов развива отношенията с Русия под ръководството на Путин

Интервю на „Радио К2” с руския посланик в България Н. пр. Анатолий Макаров по повод на отбелязването Деня на дипломата на 7 февруари 2019 г.

„Радио К2”: Здравейте, г-н посланик и честит празник! Какво е значението на празника Ден на дипломата и какво е да си руски дипломат в България?

Анатолий Макаров: Наистина това е голямо и почетно задължение да работиш като посланик, като руски дипломат в България и това мога да кажа за всичките ни дипломати! България за нас е една приятелска, братска държава и взаимодействието ни напоследък стана по-активно, така че с голямо удовлетворение отбелязвам този факт.

„Радио К2”: Имате ли отговор на въпроса, който често задаваме към Вас – кога руският президент Путин ще дойде в България и какво е отношението му към българския народ и българското правителство?

Анатолий Макаров: Първо по въпроса за визитата на г-н Путин в България, той има действаща покана от президента Радев и премиера Борисов и въпросът в момента като че ли е обсъден, но сроковете ще се уточнят, когато и двете страни решат, че има условия за това. Що се отнася до отношението на г-н Путин към българския народ то е най-добро и като представител на президента тук мога да Ви кажа честно, че много обичаме България и българския народ.

„Радио К2”: А към българското правителство?

Анатолий Макаров: Правителството прави наистина много тези отношения да се развиват.

„Радио К2”: А информиран ли сте за детайли от разговора, който проведоха Владимир Путин и Бойко Борисов и как ще се развият отношенията по отношение на сътрудничество за АЕЦ „Белене” и българската част на „Турски поток”?

Анатолий Макаров: Знаете, че такива разговори имат затворен характер, но мога да Ви кажа, че бяха обсъдени въпроси от енергийното взаимодействие между двете страни и продължаването на „Турски”, както вие го наричате „Български” поток през територията на България и възможно сътрудничество по АЕЦ „Белене” също така.

„Радио К2”: И последно да Ви попитам за Венецуела, има ли притеснения Русия, че ще загуби инвестициите и влиянието си във Венецуела с оглед процесите, които се случиха там?

Анатолий Макаров: Във Венецуела сега наблюдаваме опит за държавен преврат, американското правителство е поставило изпълняващ длъжността президент на страната, това не може да се хареса на други страни, но има такива, които са одобрили това нещо. Не и ние! Ние смятаме, че вътрешните работи на Венецуела трябва да си останат вътрешни, без външна намеса. А що се отнася до нашите интереси, надяваме се, че те ще се спазват при всички положения, независимо как ще се развият нещата.


image0 (9K)