Руският патриарх Кирил идва у нас за Трети март

Проектът за програма предвижда двамата патриарси – българският и руският, да отслужат тържествена литургия в „Св. Александър Невски“

[ad id=“263680″]

Руският патриарх Кирил ще посети страната ни за 3 март по повод честването на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство, съобщи „Монитор“, позовавайки се на източници от Светия Синод.

Визитата е тридневна и е по покана на Негово Светейшество патриарх Неофит. Вече има изготвена проектопрограма, която трябва да бъде потвърдена. Според нея е предвидено на 3 март да бъде отслужена панихида в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, а след това главата на Руската православна църква заедно с българския патриарх Неофит ще уважат и тържествата на връх Шипка. На 4 март пък двамата ще отслужат тържествена света литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Новината за подготвяното посещение на Негово светейшество Кирил се завъртя в публичното пространство още миналата година и бе потвърдена на 20 декември, припомня „Монитор“.

[ad id=“218001″]

Главата на руската православна църква бе на първо официално посещение у нас след избирането му за патриарх през април 2012 година. Тогава тридневният му престой бе част от т.нар. „мирни визити“. Още със стъпването си на наша земя изтъкна, че сърцето му винаги е открито към вярващите православни българи и към българския народ. Следващото посещение на Негово светейшество Кирил у нас пък бе през февруари 2016 година.

Патриарх Кирил, чието светско име е Владимир Гундяев, е роден на 20 ноември 1946 г. в семейство на духовници, репресирани по съветско време. От най-ранна детска възраст проявява влечение към богослужението и монашеството. След завършване на средното си образование постъпва в Ленинградската духовна семинария, а след това – в Ленинградската духовна академия, която завършва с отличие през 1970 г.

[ad id=“236480″]

Дядо му Василий Гундяев се е борил активно срещу закриване на християнски храмове, заради което е преминал през седем затвора и няколко интернирания. В публичното пространство е известно, че главата на руската православна църква е близък приятел с руския президент Владимир Путин.

 


image0 (9K)