Руският елит моли САЩ да не го включват в санкциите

Ограниченията може да засегнат не само представители на политическия и бизнес елит на Русия, но и членове на техните семейства

[ad id=“263680″]

Държавният департамент на САЩ е удивен по повод бързо растящото число на запитванията и контактите по повод очаквания нов кръг санкции срещу Русия.

Руски бизнесмени и висши държавни чиновници се обръщат към федерални институции и експерти в САЩ с молба да им помогнат да избегнат включването в така наречения „Списък на Кремъл“, който ще представи на 29 януари Министерството на финансите пред конгреса, пише „Независимая газета“, цитирана от дир.бг.

„Бях затрупан с въпроси и молби за оказване на съдействие във връзка с „Списъка на Кремъл“, казва пред медията Даниел Фрид, координатор на санкционната политика на Държавния департамент през 2013-2017 година.

[ad id=“218001″]

Според него, повечето от контактите по този въпрос идват от представители на висшия ешелон на властта в Русия. Същото потвърждава и бившият американски посланик в Украйна Джон Хербст. Той признава, че Русия има потенциал да влияе на някои решения в САЩ.

„Американски компании имат бизнес-интереси в Русия, лобисти, представляващи руското висше ръководство и големите руски фирми срещу сериозни хонорари също действат в тази посока“, посочва той.

Работещата в Бруклинския институт Алина Полякова също е на мнение, че в момента върви натиск от страна на руски чиновници и бизнесмени да „коригират“ окончателния списък, като се изключат някои от очакваните имена.

[ad id=“218548″]

„Руски енергийни и финансови компании харчат сериозни суми, за да повлияят на окончателния вариант на „Списъкът на Кремъл“, допълва тя.

Засега влиянието на така наречения „Раздел №241“ на новите американски санкции срещу Русия е неизвестно. Ясно е само, че в списъка могат да се окажат не само представители на политическия и бизнес елит на Русия, но и членове на техните семейства.

Докладът на Министерството на финансите на САЩ, заедно със „Списъка на Кремъл“, ще се появи на 29 януари тази година, съобщи преди ден американският посланик в Москва Хантсман.


image0 (9K)