Руските генерали са поели командването на сирийската армия?

При описване на бойните действия в Сирия обикновено се казва, че „сирийските войски при поддръжката на руските ВКС се придвижили, освободили, разгромили…” Много рядко обаче се казва какво точно правят руските генерали там, имат ли място при разработване на замислите за основните операции, ръководят ли непосредствено бойни действия.

[ad id=“236999″]

На тези въпроси отговаря в публикация коментаторът Михаил Ходарьонок, цитиран от БЛИЦ.

Например при описване на хода на боевете по деблокирането на Дейр ез-Зор се отличили отрядите на братя Катарджи. А всъщност на това направление бойните действия ги ръководи генерал-майор Рустам Мурадов, до командировката си в Сирия бил началник-щаб на една от руските общовойскови армии.   Отрядите под негово командване в продължение на две седмици си пробивали път от Ес-Сухне до Дейр ед-Зор, преодолявайки ожесточената съпротива на терористите.

[ad id=“226585″]

Северно от Дейр ез-Зор действали отрядите на храбрия и талантлив сирийски командир бригаден генерал Хасан Сухейл. Но и на това направление бойните действия фактически ги ръководи генерал-майор Андрей Иванаев, преди командировката е заместник-командващ на една от руските общовойскови армии.   По преценка на командването в боевете за Дейр ез-Зор генералите Мурадов и Иванаев се проявили отлично. Под общото ръководство на командващия руската групировка в Сирия генерал-полковник Сергей Суровикин (50 г.) те разработили замисъла на операцията по деблокиране на града.   Мурадов и Иванаев не само ръководили войските от своите командни пунктове, но и когато трябвало въодушевявали подчинените си с личен пример и проявявали в бойните действия голямо лично мъжество.

Всяка групировка от войски, действащи практически на всяко направление в Сирия, е възглавявано от руски генерал. А съветническият апарат от руската армия присъства практически във всеки сирийски батальон и артилерийски дивизион. Именно на този фактор са задължени за своите победи сирийските военни.   БЛИЦ припомня паническото бягство на сирийските войски в началото на декември м.г. от района на Палмира под яростното контранастъпление на терористите от ИД. Там се намираше на инспекция началникът на сирийския Генерален щаб – той побягна пръв и после три дни не можаха да го открият. Тогава руското ръководство поставило ултиматум на Башар Асад да избере кой да ръководи сирийската армия и бойните действия. Неговият избор за водещата роля на руснаците доведе до сегашните победи.


image0 (9K)