Руска църква в центъра на Париж

Преди една година бе открита руска православна църква в центъра на Париж. Очакваше се, че на тържествената церемония ще участват президентите на двете държави, но визитата на Владимир Путин в Париж бе отменена. В резултат на това центърът бе открит от министъра на културата на Русия Владимир Мединский и посланика на Русия във Франция Александър Орлов. 

[ad id=“263680″]

Така или иначе руска църква на 500 м от Айфеловата кула показва мощта на Русия.  „Страхувай се еврогейска Европо!“ Написа по този повод един приятел във фейса(който вече не ми е приятел). „Плаши се!“ – Не. Не се плаша от Русия. Нито ми пука от Русия. Сега. Защото не беше далече времето, когато още от петгодишни ни внушаваха да обичаме Русия. И колко бил лош Запада. И ние от сутрин до вечер мразехме. Мразехме гадните капиталисти, защото нападнаха Виетнам, мразехме ги, защото ни казваха, че всеки момент ще нападнат и нас, мразехме ги, защото така трябваше. И сега след години, когато съм пообиколил доста страни и съм видял това и онова, разбрах, че по времето, когато съм ги мразел, на средностатистичесткия западняк най-големият му проблем е бил къде да си остави кучето, когато отива на почивка. И въобще не се е вълнувал от моята омраза. Работил е. Печелел пари и отивал на почивка. Откривал е компютъра, интернет, електронната поща, фейсбук. Стъпвал е на луната. Слава богу и аз доживях деня, в който да не се интересувам от руските селяни. Не ме интересува, че руската тьотка тъне в невежество и гладува, защото и е обяснено, че лошите капиталисти искат да и превземат селото. Че няма електричество, защото Америка се готви да разруши нейния колхоз и да я зароби. Не се вълнувам от това какво мисли дадената тьотка и дали въобще мисли. Споделих този пост във фейсбук, защото е пълно със словославещи руската сила и мощ публикации, които заблуждават мои сънародници и приятели, които не са излизали в чужбина и не знаят това, онова.

[ad id=“225664″]

 А истината… Тя не е нито по средата, нито горе, нито долу. Тя е онова, в което вярваш…

А Русия в същото това време е построила руска църква на пъпа на Париж, на 500 м от Айфеловата кула. На пъпа, на пъпа, ама в подножието…


image0 (9K)