Русия ще разследва Навални за „мошеничество в особено големи размери“

В Русия започна ново разследване срещу опозиционера Алексей Навални за „мошеничество в особено големи размери“, съобщи БТА. Следственият комитет на Руската федерация е посочил в комюнике, че Навални е заподозрян, че е похарчил за лични цели 356 милиона рубли (3,9 милиона евро) от дарения от физически лица за няколко организации без стопанска цел, сред които „Фонда за борба с корупцията“, основан от опозиционера и други пет фонда за защита на правата на човека, на които Навални бил „фактически директор“. По данни на следствието Навални използвал тази сума „за придобиване на лично имущество, материални ценности и заплащане на разходи, включително почивка в чужбина“.

Руският закон предвижда до 10 години затвор за това престъпление.

Стартът на новото разследване идва дни след като Русия отправи 24-часов ултиматум към Навални – да се върне от Германия в Москва до вторник, 29 декември, защото в противен случай го чака затвор.

„Изглежда Путин е изпаднал в истерична криза“, написа Навални в Туитър по повод обвинението и призова привържениците си да продължат да правят дарения на неговите организации.

Навални, който е един от най-големите критици на президента Владимир Путин, се възстановява в Германия. Там той бе транспортиран за лечение, през август, след като колабира в самолет при опит да бъде отровен с невропаралитичното вещество.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)