Русия чества 75 години от разкъсването на блокадата на Ленинград

Руският президент Владимир Путин участва в честванията на 75-годишнината от пробива на блокадата на Ленинград по време на Втората световна война, предаде „Асошиейтед прес“.

[ad id=“263680″]

На 19 януари 1943 г. след ожесточени боеве Червената армия разкъсва продължилата почти 900 дни блокадата на града от нацистките войски.

Путин е родом от Ленинград, който след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. връща историческото си име Санкт Петербург. Баща му е ветеран от Втората световна война и е бил ранен при защитата на града.
Смята се, че 1 милион жители на Ленинград са загинали от глад и бомбардировки по време на отбраната на града, чиято трагедия е олицетворение на огромните страдания, понесени от Русия по време на войната, отбелязва „Асошиейтед прес“.

[ad id=“218548″]

Руският президент се включи във възпоменателна церемония и посети триизмерна панорама, пресъздаваща битката от 1943 г. След това пред ветерани от Втората световна война говори за „саможертвата и любовта към родината“ на съветските войници.

Руският лидер положи цветя пред паметника „Майката Родина“ на Пискарьовското мемориално гробище, където са погребвани жертвите на блокадата и загиналите войници, както и пред братска могила, където е погребан брат му Виктор, починал по време на блокадата, съобщи ТАСС.

БТА

 


image0 (9K)