Русия с предложения към Турция за Североизточна Сирия

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с турския си колега Хулуси Акар и Хакан Фидан, шеф на турското разузнаване, в Москва

[ad id=“225664″]

Русия е отправила предложения към турските власти за разрешаване на ситуацията в североизточната сирийска провинция Идлиб, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет“, като се позовава на информация на руската агенция „Интерфакс“.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с турския си колега Хулуси Акар и Хакан Фидан, шеф на турското разузнаване, в Москва.

Според изявление на руското министерство на отбраната, „главите на военните служби продължиха съществения диалог върху ситуацията в Сирия, която започна преди седмица на двустранна среща в Москва, по време на която руската страна отправи към турските си колеги предложения за разрешаване на ситуацията в северозападната част на Сирия“.

Очакваше се срещата да адресира и казуса за Идлиб в североизточна Сирия, тема която беше засегната и по време на срещата в Москва между министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу и неговият руски колега Сергей Лавров.

[ad id=“263680″]
„Военно решение там ще предизвика катастрофа“, заяви Чавушоглу по време на съвместна пресконференция, визирайки ситуацията в контролираната от бунтовници сирийска провинция Идлиб.

„Силово решение в Идлиб ще подкопае доверието между Русия и Турция, както и доверието на участниците в споразумението за прекратяване на огъня“, добави той.

От своя страна Лавров заяви, че е убеден, че турският и руският президент ще „обсъдят темата в детайли“.

„Когато зоната за деескалация в Идлиб беше създадена, никой не предложи тя да бъде използвана за човешки щит от терористи, криещи се зад цивилното население“, добави той.

[ad id=“236993″]

Ситуацията е „многостранна“, смята Лавров и призова за разграничаването на „здравословната опозиция от терористичните структури“.


image0 (9K)