Русия: Страсбург да не се меси в казуса „Навални“

Руският министър на правосъдието Константин Чуйченко нарече искането на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за незабавното освобождаване на Алексей Навални „безпрецедентно“ и заяви, че то е неизпълнимо, тъй като няма правно основание, съобщава ТАСС. Според него искането на Европейския съд представлява груба намеса в дейността на съда.

„Искането, получено днес от ЕСПЧ за освобождаването на Навални, е безпрецедентно по няколко причини. Първо, това е явна и груба намеса в дейността на съдебната власт на суверенна държава. Второ, това искане е неоснователно и незаконно, тъй като не съдържа никакви индикации за какъвто и да е факт, нито една правова държава, която да позволи на съда да вземе такова решение“, каза руският правосъден министър пред репортери в сряда.

„Трето, искането е умишлено неизпълнимо, тъй като в съответствие с руското законодателство няма правни основания за освобождаването на това лице от ареста“, подчерта той.

Чуйченко отбеляза, че „осъзнавайки всичко това, европейските съдии са взели явно политическо решение, което може само да усложни възстановяването на конструктивните отношения с институциите на Съвета на Европа“. „Прилагането на това решение на ЕКПЧ не би било нищо повече от проява на селективен подход, който противоречи на основния принцип на Европейския съд по правата на човека, а именно осигуряване на върховенството на закона“, каза руският министър на правосъдието, цитиран от ТАСС.


image0 (9K)