Русия се кани да блокира Фейсбук и Туитър

Руският медиен регулатор е изпратил писма до Google, Twitter и Facebook, в които предупреждава компаниите за нарушаване на интернет законите в страната, пишат от Reuters. Според говорителя на Роскомнадзор споменатите компании могат бъдат блокирани в страната, ако не се съобразят със законите. Някои от критиците на президента Путин наричат тези закони „цензура“. „В нашите писма редовно напомняме на компаниите какви са последствията от нарушаването на законодателството“, обяснява Вадим Ампелонски, говорител на Роскомнадзор.
Проблемът е, че криптиращите технологии, използвани от трите компании, не позволяват на Русия да блокира определен уеб сайт. В тази ситуация трябва да се предприемат по-мащабни действия, а именно блокиране на цялата услуга.
Трите компании има как да се съобразят с Русия. Те трябва да предават данни за руските блогъри, които имат над 3000 читатели ежедневно, а ако Роскомнадзор реши, че някой сайт призовават за „протести или размирици“, той трябва да бъде премахнат.
Миналата година правителство прие закон, който дава право на руските прокурори да блокират уеб сайтове с информация за протести, без съдебно решение. Според друг закон блогърите с по-сериозна аудитория трябва да имат официална регистрация в правителствените агенции.
Ако компаниите не обърнат по-сериозно внимание на исканията на руското правителство, ще последват санкции, обяснява Ампелонски.


image0 (9K)