Русия регистрира лекарство срещу новия коронавирус

Руското министерство на здравеопазването регистрира по ускорената процедура лекарство за лечение на COVID-19. Пресслужбата на министерството съобщава, че удостоверение е получил препаратът „Левилимаб“ (търговско наименование „Илсира“).

„Лекарството е за пациенти с тежко протичане на заболяването, когато се развива т.нар. цитокинова буря – прекомерна възпалителна реакция на организма срещу проникването на вируса, която води до увреждане на тъкани и органи и в частност на белодробната тъкан, и до тежка инфекция с възможен смъртоносен изход“, се казва в съобщението.

„Левилимаб“ се произвежда от руската компания Biocad. Той представлява инхибитор на интерлевкин-6. Според временните методически препоръки на руското министерство на здравеопазването, смъртността при COVID-19 е свързана, в това число, и с повишаване на нивото на интерлевкин-6.

Първоначално лекарството е разработено за лечение на ревматоиден артрит.

Според поясненията на Biocad, „Левилимаб“ е получил регистрация при специален режим. Клинчините изследвания от III фаза все още продължават, а завършването им е необходимо условия за получаване на регистрационно удостоверение. В края на май от компанията заявиха, че в изследването участват 13 медицински центъра, а лекарите отбелязват положителна динамика у пациенти с умерена коронавирусна инфекция.

Лекарството може да се приема само от хоспитализирани пациенти. То е противопоказно за деца и юноши до 18 г., бременни и кърмачки, а също и за хора с тежка чернодробна недостатъчност и с бактериални инфекции в остра фаза, включително туберкулоза.

СЕГА


image0 (9K)