Русия призна за системна употреба на допинг

Русия призна за първи път за съществуването на системна употреба на допинг по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., твърди „Ню Йорк Таймс“, съобщи Btv.

В интервю за американското издание директорката на руската антидопингова агенция (RUSADA) Анна Анцелиович разкри, че е съществувала програма за манипулиране на положителни проби, но отрече за участие на държавата. „Това беше институционален заговор“, каза Анцелиович, която оглавява RUSADA от декември 2015 г.
Според нея по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година, високопоставен служител на спортното министерство, както и членове на държавната служба за сигурност систематично подменяли пробите с урина, а на състезателите са били давани вещества за по-добри постижения.

Виталий Смирнов също говори по темата пред „New York Times“: „От моя гледна точка, като бивш министър на спорта и президент на олимпийския комитет, направихме много грешки. Ние трябва да открием причините защо млади спортисти приемат допинг и защо се съгласяват да бъдат допингирани.“
До момента нито една спортна федерация в Русия не признава за употребата на допинг в страната, въпреки че според втората част на независимия доклад на Макларън близо 1000 руски представители от 30 различни спорта са се възползвали от системния допинг в периода 2011-2015 г.

Международният олимпийски комитет (МОК) започна разследване срещу 28 руснаци, участвали в Сочи 2014. Световното първенство по бобслей през 2017 г. няма да се проведе в Русия, както беше планирано. Домакин трябваше да е Сочи.

 

 


image0 (9K)