Русия приземява бойната ни авиация, не изпълнявайки пет договора за ремонт на старите МиГ-29

Съветският боен самолет чака ремонт, но е по-подходящ за музея

Ремонтирането на старите съветски бойни самолети, все повече се превръща в гноен цирей за националната сигурност. Тя няма шанс без надеждна охрана на въздушното ни пространство и заради това сме принудени да поддържаме старите МиГ-29, докато не се превъоръжим с новите натовски F-16.

По тази причина през 2018 година Министерството на отбраната подписа рамково споразумение с руската компания РСК МиГ за ремонт на старите МиГ-29, за близо сто милиона лева с ДДС. Спорен беше въпросът – дали Русия е най-подходящото място за ремонт на бойните самолети на натовска страна.

Срокът на изпълнение на последния от сключените пет договора по това рамково споразумение е 16 май 2021 година. По други два договора срокът е бил удължаван и би трябвало да е вече изтекъл, твърдят експерти. България чака да бъдат ремонтирани осем съветски самолета МиГ-29. Притеснително е, че

и по петте договора сумите са платени изцяло авансово,

но няма яснота дали руснаците коректно изпълняват поръчките.

Поради значимостта на проблема и високата обществена чувствителност към темата в средата на декември миналата година Faktor.bg се обърна за повече яснота към Министерството на отбраната.

Зададохме въпросите по надлежния ред:

„Моля, съгласно Закона за достъп до обществена информация, да ни предоставите информация към днешна дата относно състоянието на изпълнението на петте договора по сключеното рамково споразумение с РСК „МиГ“ № УД-12-13/ РСК/710048480122/21.03.2018 г.

Моля предоставената информация по всеки един от петте договора с РСК „МиГ“ да включва:

– срок на договорите и евентуално тяхно удължаване;

– стойност на всеки един от договорите;

– изпълнени дейности по договорите;

– неизпълнени дейности по договорите;

– процент на изпълнение на дейностите по договора;

– усвоени средства по всеки от петте договора и извършени плащания към руската страна;

– има ли некачествено изпълнение по договорите и рекламации от наша страна, и ако да – за какво се отнасят те, каква е тяхната стойност и какъв е резултатът от предприетите действия?

– поискани неустойки от РСК „МиГ“, в случай, че има неизпълнение или некачествено изпълнение.”

В последните дни на старата 2020 година, министерството ръководено от Красимир Каракачанов изпрати отговор, подписан от зам-министър Атанас Запрянов:

„- Неизпълнени дейности по договорите:

Тъй като процесите на изпълнението на договорите продължава, не могат да се дефинират с точност.

– Некачествено изпълнение и рекламации:
При констатирани некачествени неизпълнения и/ или рекламации Министерство на отбраната прилага спрямо изпълнителя клаузите на рамковите споразумения и договорите.

– Неустойки:

Министерството на отбраната предявява дължимите неустойки по всеки един от договорите в съответствие с клаузите на рамковите споразумения и договорите. Всички договори са обезпечени с валидни гаранции за изпълнение, както и гаранции за авансовите плащания.

Рамковото споразумение и сключените договори се намират на профила на купувача…” Приложена е и справка за сключените договори (виж пълния отговор в прикачения файл, б.р.)

Вероятно чиновници от военното ведомство са походили формално към зададените от Faktor.bg въпроси, защото предоставената информация трудно може да бъде дефинирана като изчерпателна и пълна. По-скоро става дума за замазване на картината.

И без погледа на военния експерт става ясно, че отговорите са общи и не хвърлят почти никаква светлина по проблемите. Нещо повече – МО твърди, че договорите се изпълняват и процентът на изпълнение е променлив, каквото и да значи това. Напомняме, че в края на ноември миналата година стана ясно от изявление на министър Каракачанов, че България е поискала неустойки от руската страна. Става дума за над 185 хиляди евро към корпорация РСК МиГ заради забавяне на ремонта на старите съветски изтребители. Това недвусмислено говори, че има сериозни проблеми с ремонтите. От практиката досега, а и на базата на наши собствени проучвания, имаме сериозни основания да се съмняваме, че изпълнението на договорите върви по план и безпроблемно. Напротив – най-вероятно руснаците не изпълняват задълженията си по вече платените от наша страна договори. По тази начин

целят да приземят българската изтребителна авиация,

а в същото време техни бойни самолети продължават да летят към нашите граници, принуждавайки вдигането на дежурните ни изтребители, които и без това са с оскъден ресурс.

Източници на Faktor.bg от президентството загатват, че проблемът е бил в основата на изненадващата среща на главнокомандващия Румен Радев с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Тя се проведе буквално в последните работни часова на старата 2020 година. От лаконичните изявления на МО и Президентството стана ясно, че са дискутирали „процесите на модернизация и превъоръжаване, както и състоянието на бойната подготовка и носенето на бойно дежурство”.

Независимо от това неубедителен е опитът на МО да замаже зреещия скандал с ремонтите на бойни самолети в Русия и да избегне неприятните отговори. Неудобната тема тепърва ще набира скорост, а гражданите ще искат повече светлина и каква отговорност ще понесат виновните, предизвикали опасната за отбраната ни ситуация. Неслучайно в доклада си за 2019 година Военното разузнаване директно посочи, че

Русия проблем за света и Балканите,

а през миналата година Външно министерство обяви за персони нон грата и изгони няколко руски агенти на ГРУ, прикриващите се като дипломати у нас. Събраните за тях материали от контраразузнаването недвусмислено сочат, че шпионите са се интересували именно от плановете за превъоръжаване на армията.

Както казва бившият министър Николай Ненчев „Старите руски самолети са черната дупка на отбраната, а мълчанието на агнетата е най-оглушително, когато парите текат към Москва…” Същата Москва, която във военната си доктрина недвусмислено е обявила НАТО, тоест България, като свой враг.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)