Русия предупреди САЩ да не започват безразсъдни действия в Сирия

От руското министерство на отбраната пък обявиха, че терористите от „Джебхат ан-Нусра“ подготвят провокация с химическо оръжие, което уж сирийските власти ще използват срещу мирното население

[ad id=“225664″]

Заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков определи като заплахи и ултиматуми последните публични изявления на съветника в Белия дом по националната сигурност Джон Болтън за Сирия. Той предупреди Вашингтон да не предприема нови безразсъдни действия в арабската държава, предава РИА Новости, цитирана от „Фокус“.

Това предупреждение бе направено от президентския помощник по сигурността Джон Болтън по време на срещата му в четвъртък с Николай Патрушев, секретарят на руския Съвет за сигурност. Според агенцията САЩ имат информация, че сирийските власти могат да използват химическо оръжие, за да освободят последния район, държан от опозиционните сили – провинция Идлиб.

По време на преговорите Болтън заявил, че ако това се случи, САЩ ще бъдат готови за по-сериозен военен отговор срещу Сирия в сравнение с досегашните два удара през миналата и по-миналата години. На срещата не бе постигнато съгласие за изтеглянето на американските войници от сирийско-иракската граница и перспективите за сътрудничеството им с дислоцираните наблизо руски сили, предаде още „Блумбърг”.

[ad id=“263680″]

„Чуваме ултиматуми от Вашингтон, в това число и публични. Това не оказва влияние върху нашата решимост да продължим линията си на пълна ликвидация на терористичните огнища в Сирия и завръщането на страната към нормален живот“, заяви Рябков. Той подчерта, че Москва ще продължи работата си по съдействие на Дамаск, в това число в областта на завръщането на бежанците.

„Предупреждаваме американците и техните съюзници да не се въздържат от нови безразсъдни действия“, подчерта заместник-министърът.

От руското министерство на отбраната пък обявиха, че имат информация от няколко независими източника, че терористите от „Джебхат ан-Нусра“ подготвят провокация с химическо оръжие, което уж сирийските власти ще използват срещу мирното население.


image0 (9K)