Русия предупреди американски пилоти да не доближават границите й

Маневрите на руския Су-27 спрямо американския разузнавателен самолет ИПи-3 Орион са „стандартни, абсолютно законни и съвършено безопасни“. Това заявиха от руското министерство на отбраната по повод оплакване на Пентагона, че руски изтребител е прелетял само на метър и половина край американски разузнавач над акваторията на Черно море.

[ad id=“263680″]

Инцидентът е станал преди три дни в близост до руските граници. От руското министерство посочиха, че „ако за американските пилоти осъзнаването на този факт предизвиква депресия и фобия“, им се препоръчва „в бъдеще да избягват изпълняването на маршрути в близост до руските граници или да се върнат на масата за преговори и да договорят правилата за тяхното изпълнение“.

От руското Министерство на отбраната напомниха, че Крим, към чиято територия се е доближил американският самолет, е неразривна част от Русия. „Когато американците изпращат свои пилоти на разузнавателни мисии в този район на Черно море, трябва да имат предвид, че там ще ги посрещнат руски изтребители, а не украинските им партньори“, подчертаха от ведомството.

В съобщението се отбелязва, че по-правилно е инцидентът да бъде определен като съпровождане, а не прехват, тъй като в продължение на два часа руският Су-27 се е опитвал да възпре опитите на американския самолет с изключени транспондери да се доближи до руската граница.

[ad id=“218001″]

По-рано Пентагонът публикува кадри от опасната маневра на руски изтребител, прихванал американски разузнавателен самолет над акваторията на Черно море.

Според американските военни руският самолет се е приближил само на метър и половина.


image0 (9K)