Русия преговаря с България и Гърция за „Турски поток“

Русия води преговори с България и Гърция за точката на вход на „Турски поток“ в Европа. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитирани от РИА Новости.

[ad id=“263680″]

Има възможност за включване и на други страни, но реализацията на проекта на територията на ЕС зависи от решението на европейските страни, коментира Медведев.

Той допълни, че вече е започнало поставянето на подводната част на тръбопровода. След това ще започне работата по сухопътната част на газопровода на територията на Турция. Планирано е поставянето на две тръби – първата изцяло ориентирана към турския пазар, а втората – за доставка до европейските страни.

„Сега провеждаме преговори с редица европейски страни, определяме къде е по-добре да се установи точка за вход в Европа. Има различни предложения. Преговорите са с различни страни – и с Гърция, и с България. Съответно, развитието на проекта може да има разлика“, подчерта Медведев пред журналисти.

При вземането на това решение преди всичко трябва да бъдат анализирани икономическите фактори, защото газопроводът, както сме казвали неведнъж, не е политически проект, а е икономически проект, а вече след това към него ще се включват и други европейски страни, каза още Медведев.

[ad id=“225664″]

Той заяви, че в крайна сметка реализацията на тези планове на територията на Европа ще зависи от решението на европейските страни.

Строителството на морския участък от „Турски поток“ започна на 7 май. Планира се изграждането на газопровода да приключи до края на 2019 година.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)