Русия поема ООН в много важен момент за България

От днес (1 октомври) Русия поема председателството на Съвета за сигурност на ООН, което се предава на ротационен принцип.

През този месец може да бъде избран нов генерален секретар на ООН. Това е от голямо значение и за България предвид официалната кандидатура на Кристалина Георгиева за поста. В надпреварата за него остава и Ирина Бокова.

Първата среща на Съвета под председателството на Русия ще се състои на 3 октомври. От руското постоянно представителство съобщиха, че през октомври Съветът за сигурност „ще продължи, а е възможно и да приключи, процеса по изработване на препоръка към Общото събрание относно кандидатурата за нов генерален секретар на ООН“.

Както вече беше съобщено, на 5 октомври на закрито заседание на Съвета ще се състои шестото предварително гласуване в рамките на тази процедура. При него за първи път ще се използват разноцветни бюлетини. С тях ще гласуват представителите на страните, които са постоянни и непостоянни членки на Съвета за сигурност. На този етап мнението на петте постоянни членки на Съвета – Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция, ще има решаващо значение. Причината – те имат право на вето и могат да блокират всяка кандидатура за генерален секретар на ООН, отбелязва ТАСС.

На 5 октомври за първи път ще гласуват и за кандидатурата на Кристалина Георгиева. Нашето правителство реши, че България официално ще я подкрепи в надпреварата за генерален секретар. Преди това, в понеделник (3 октомври) тя ще бъде изслушана от Общото събрание на ООН. Очаква се представителите на отделните страни да й задават въпроси относно нейната визия за управлението на Световната организация.

Предишният ни официален кандидат Ирина Бокова обяви, че няма да се откаже от надпреварата за лидерския пост в ООН. Тя ще се състезава като самостоятелен кандидат.

 


image0 (9K)