Русия плаши с ответни мерки, ако Европа приеме забранени по договор американски ракети

„Русия ще вземе ответни мерки, ако в Европа се появят американски ракети, забранени от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег“, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

„За жалост европейските ни колеги, чиято самостоятелност бихме желали да видим в практическите им действия, засега не са много готови за нея и следват САЩ дори в случаите, когато това явно противоречи на интересите им. Ще дам пример: гласуването във връзка с руската резолюция, подкрепяща запазването на Договора за ракетите със среден и по-малък обсег“, каза Лавров  в интервю за телевизия „Россия-1“, чийто текст е качен на сайта на министерството.

По думите му в Европа е имало „най-много вълнения“ във връзка с решението на САЩ да напуснат договора, „но целият ЕС гласува против нашето предложение и за това над Европа пак да надвисне заплахата от разполагане на американски ракети, забранени според този договор“.

„Следваща стъпка естествено ще бъдат ответни мерки на Руската федерация. Това не е наш избор, но столиците на ЕС навярно не може да не схващат заплахите за сигурността на самите европейци“, добави външният министър на Русия.

Гласуването на страните от ЕС против руското предложение се дължи според него на „криворазбрана солидарност“.

Изминалата година бе тежка за Русия, включително защото страни, които виждат в нея „някакъв конкурент за някакви доминиращи позиции в световната политика“, упражняват постоянен натиск върху федерацията, заяви Лавров. САЩ открито заявяват, че е необходимо Русия да бъде възпирана, да бъдат възпирани също така Китай, Иран и Северна Корея, посочи той.


image0 (9K)