Русия отговоря на американските санкции с налудничави законопроекти

Русия ще може да произвежда различни стоки, регистрирани в САЩ и имащи патентна защита, без да иска разрешение за това. Това е една от възможностите, които дава внесеният в Държавната Дума законопроект за отговор на американските санкции от 6 април.

[ad id=“225664″]

Става дума за такива стоки като Кока Кола, Пепси Кола, дъвки и цигари. В текста се казва, че „правителството на Русия има право да дава разрешение за производство на продукти и стоки, които са патентовани на името на американски компании или физически лица“.

„Така ще нанесем удар срещу едно от основните права в западния свят – правото на интелектуална собственост“, казва депутатът Михаил Емелянов, който е заместник-председател на комисията по държавно строителство и законодателство в Думата.

В законопроекта се предвижда още ограничаване на работата в Русия на международните рейтингови агенции.

[ad id=“263680″]

Внесеният документ ще бъде обсъден на 16 април от руските депутати.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза по този повод, че решение за налагане на контра-санкции ще се вземе, като се отчетат „националните интереси на Русия“ и че предложеният законопроект не е разглеждан детайлно от Владимир Путин.

Предвижда се да бъде забранен вносът на селскостопанска продукция, сирена и храни, алкохол и тютюневи изделия от САЩ и други държави, съобщи ТАСС. Под забрана попадат и лекарствата без тези медицински препарати, чиито аналози не се произвеждат в Русия.

Успоредно с това се планира черен списък на американски граждани, на които ще бъде забранено да влизат в Русия. На граждани на САЩ, в това число и висококвалифицирани специалисти, ще бъде забранено да работят в Русия.

Предвижда се и прекратяване на международното сътрудничество на Руската федерация и руски фирми със САЩ, както и с организации, които попадат под тяхната или на други държави юрисдикция – конкретно в сферата на ядрената енергетика, авиационната промишленост и ракетостроенето. Под ограничение попада и технологично оборудване, произведено в САЩ.

[ad id=“237001″]

Американски компании няма да се допускат до участие в приватизационни сделки. Законопроектът предвижда и още ограничения за стоки и услуги с американски или друг произход от страни, поддържащи американската политика.

Източник: http://www.faktor.bg


image0 (9K)