Русия ни се разсърди за поругаването на Паметника на съветската армия

Русия е изпратила нота до българското Министерство на външните работи с искане за разследване на случай на вандализъм спрямо Паметника на съветската армия в София, съобщи говорителят на руския външен министър Сергей Лавров Мария Захарова.

В нощта срещу 30 юни в основата на монумента се появи надпис с червена боя, обвиняващ БКП в тероризъм.

[ad id=“225664″]

„Във връзка с инцидента посолството ни в София изпрати нота с настояване на обстойно разследване и привличане под отговорност на виновните лица и предприемане на действия за привеждането на мемориала в нормалния му вид“, каза тя.

Захарова отбеляза още, че разчита официалните власти в България да предприемат мерки за недопускане в бъдеще на осквернявания по отношения на паметника „на общата история на Русия и България“.

„Формата на оскверняване свидетелства за противоправния характер на постъпката, както и за низкото морално и културно ниво на хората, които са сторили това“, добави официалният представител на руското външно министерство.

[ad id=“162563″]

Според Захарова посегателството е израз на вътрешнополитическите разногласия в българското общество.

„Предполагаме, че вътрешнополитическите разногласия в страната член на ЕС и НАТО трябва да бъдат предмет на публични дискусии, а не на хулигански актове. Има други форми на протест. Който иска може да разпъне транспаранти, да отстоява правата на една партия, да критикува друга – за това има законни средства“, заяви тя.


image0 (9K)