Русия нарече НАТО „безполезен блок“

Това се случи след случайно изстрелване на ракета откъм Естония. Инцидентът е станал по време на патрулен полет на испански изтребител Eurofighter

[ad id=“225664″]

Руското външно министерство нарече Северноатлантическия съюз един безполезен блок след инцидента със случайното изстрелване на ракета въздух-въздух от испански самолет над Естония. Това изявление бе публикувано в сряда в акаунта на руското външно министерство в социалната мрежа „Туитър“, цитирано от TACC и „Фокус“.

„Казахме, че военният блок на НАТО е безполезен“, отбеляза министерството в социалната мрежа.

Във вторник естонските въоръжени сили съобщиха, че самолет Eurofighter на Испанските военновъздушни сили базиран в Естония, по време на полет погрешно е изстрелял ракета клас „въздух – въздух“ AMRAAM. Според информацията инцидентът е станал в 15:44 часа в зоната на тренировъчни полети над село Пангоди.

Естонските власти посочиха, че веднага е бил активиран режим на самоунищожение, който е трябвало да ликвидира снаряда още във въздуха. Въпреки това, ракетата все пак би могла да падне на земята на около 40 км северно от Тарту.

[ad id=“263680″]

Междувременно министърът на отбраната на Естония Юри Луйк заяви, че заради случайния пуск на ракетата, до изясняване на всички обстоятелства около инцидента, пилотите на испанските ВВС са временно отстранени от патрулни полети над Балтийските републики.

Според него инцидентът със случайното изстрелване на ракета от един от самолетите предизвиква само „съжаление“.

„Това е рядък инцидент. Пилотите на испанските ВВС са отстранени от полети до изясняване на всички обстоятелства. Мисията им ще се продължи от португалски военни“, заяви министърът и допълни, че „безопасността е най-важното“.


image0 (9K)