Русия и Турция изграждат демилитаризирана зона в Сирия

Русия и Турция се споразумяха да създадат демилитаризирана буферна зона в сирийската провинция Идлиб, която ще разделя сирийските правителствени сили от бунтовническите сили.

Това заяви вчера руският президент Владимир Путин след преговори с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предадоха световните агенции.

[ad id=“225664″]

Турски и руски военни ще патрулират в зоната, за да гарантират, че установеният в нея режим се спазва. По силата на споразумението всички тежки оръжия ще бъдат изтеглени от зоната, а „радикално настроените“ бунтовници, включително „Джебхат ан нусра“, ще трябва да се изтеглят от нея.

„Решихме до 15 октомври тази година да създадем по линията на съприкосновение демилитаризирана зона с ширина 15-20 км“, заяви Путин на пресконференция след срещата в Сочи.

Руският президент съобщи и за други договорености, постигнати при разговорите с Ердоган. Той каза, че по предложение на турския му колега до 10 октомври е планирано да бъде изведено от зоната тежкото въоръжение, танковете, реактивните системи за залпов огън, оръдията и минометите на всички опозиционни групировки, посочва ТАСС.

Контрол в демилитаризираната зона ще осъществяват подвижни патрулни групи на турските подразделения и подразделения на руската военна полиция. Предвижда се възстановяване на транзитното движение по трасетата Алепо – Латакия и Алепо – Хама не по-късно от края на годината, пак по предложение на турската страна, каза Путин.

[ad id=“263680″]

Руският държавен глава подчерта, че Русия и Турция работят усилено за решаване на кризата в Сирия, укрепване на режима на прекратяване на огъня и подобряване на хуманитарната ситуация.

„Убеден съм, че с това споразумение избегнахме опасността от голяма хуманитарна криза в Идлиб“, заяви на свой ред Ердоган на пресконференцията, цитира БТА.

След като двамата президенти се договориха за създаването на демилитаризирана зона, руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че нова военна операция в Идлиб няма да има.


image0 (9K)