Русия и САЩ в остър спор заради кризата във Венецуела

Василий Небензя, постоянен представител на Руската федерация в Съвета за сигурност(СС) на ООН, заяви, че съществуват доказателства за оказан натиск върху кандидатите за президент на Венецуела, за да се дискредитират изборите.

Той е отбелязал, че САЩ се опитват да вкарат СС на ООН в своите игри по дестабилизация на латиноамериканската държава и смяна на властта в нея. От своя страна държавният секретар на САЩ заяви, че сега е моментът страните да изберат страна за Венецуела, след като Вашингтон призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за държавен глава на южноамериканската държава, предава „Фокус“.

„На 20 май 2018 година венецуелският народ отново подкрепи Николас Мадуро за президент на държавата им, близо 68 на сто от избирателите гласуваха за него“, е казал дипломатът на съботното извънредно заседание на СС на ООН и уточнил: „Предвиждайки този сценарий Вашингтон положи максимум усилия, за да дискредитира гласуването и да постави под съмнение желанието за обновление на властта. Съществуват достатъчно свидетелства, че върху редица опозиционни кандидати се е оказвал сериозен натиск, за да се откажат от борбата за президентския пост.“

„САЩ искат да въвлекат СС на ООН в своите нечистоплътни игри по дестабилизацията на Венецуела. Сегашното мероприятие е предизвикано от американската делегация с една единствена цел – да се продължи дестабилизацията в страната, да й се наложат свои подходи и рецепти за решения на проблемите, пред които в последно време се сблъсква Венецуела“, подчертал Небензя.

„Решително осъждаме онези, които тласкат венецуелското общество в пропастта на кървавите междуособици. САЩ ни рисуват картина на противопоставяне между народа на Венецуела и „режима Мадуро“. Тази картина е далеч от реалността – венецуелският лидер се ползва с очевидната подкрепа на народните маси,“ подчертал Небезня.

„Естествено, кризите е по-добре да бъдат предотвратявани вместо решавани. Но вие предлагате специфично решение на тази криза – поставяте абсурден осемдневен ултиматум. Така напълно загърбвате суверенитета на Венецуела и й налагате да приема и изпълнява вашите решения,“ изтъкнал Небезня по повод ултиматума на европейските държави към Николас Мадуро да насрочи извънредни избори до 8 дни.

В отговор на думите на Кристоф Хойсген, постоянен представител на Германия в ООН, Небензя посочил: „Вие не призовавате политическите сили на Венецуела да постигнат взаимно разбиране в името на мира и спокойствието. Това, с което се занимавате, не може да се нарече превенция, а подстрекателство“. После се е поинтересувал, като попитал френския представител Ан Гьоген: „Как бихте се отнесли, ако РФ предложи за обсъждане в СС на ООН „ситуацията във Франция и протестите на „жълтите жилетки“ – това като превенция ли ще го приемете?“, след което е успокоил дипломатката, че Русия не се кани да прави подобно предложение.

Редица европейски държави, като Великобритания, Германия, Испания и Франция, на практика в синхрон декларираха, че ще признаят опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на страната, ако избраният държавен глава Николас Мадуро не обяви дата за нови избори в осем дневен срок.

Държавният секретар на САЩ заяви, че сега е моментът страните да изберат страна за Венецуела, след като Вашингтон призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за държавен глава на южноамериканската държава, пише електронното издание Daily Star Lebanon.

„Сега е моментът всяка друга държава да вземе страна. Без повече отлагания, без повече игри. Или заставаш до силите на свободата, или си в съюз с Мадуро и неговия хаос“ заяви Помпео на срещата на СС на ООН за Венецуела, говорейки за президента на Венецуела Николас Мадуро, когото САЩ призовават да се откаже от длъжността си.

Русия се противопостави на усилията на САЩ и обвини Вашингтон, че подкрепя опита за преврат, поставяйки Венецуела в центъра на нарастващия геополитически дуел.

Китай се обявява срещу всякаква външна намеса във вътрешните работи на Венецуела и призовава международната общност да уважава избора на народа на Боливарианската република, заяви в събота постоянният представител на страната при ООН на извънредното заседание на Съвета за сигурност на световната организация за ситуацията във Венецуела, предава ТАСС.

„Обявяваме се против външна намеса в работите на Венецуела“, подчерта дипломатът, като добави, че ситуацията в тази страна е „вътрешен въпрос“ и „не носа заплаха за международния мир и сигурност“.

„Китай подкрепя усилията на правителството на Венецуела за защитаване на националния суверенитет, независимост и стабилност“, отбеляза китайският представител в СС.

По неговите думи, всички вътрешни проблеми на Венецуела „може и трябва да бъдат решени само от народа“ на тази страна. Във връзка с това представителят на Китай призова да се „уважава избора“ на венецуелския народ.

Министърът на външните работи на Венецуела Хорхе Ареаса отхвърли ултиматума на Европейския съюз, според който Николас Мадуро трябваше да насрочи „свободни“ избори в рамките на 8 дни, предава „Франс прес“.

„Никой не може да ни дава крайни срокове и да ни казва дали ще има избори или не“, заяви Ареаса.


image0 (9K)