Русия иска 23 490 щатски долара за 13 500 страници копия на заграбени от България наши архиви

Русия иска 23 490 щатски долара за 13 500 страници от така наречените „трофейни архиви“, които Съветската армия е изнесла в СССР по време на Втората световна война. Архивите са заграбени от Москва през периода 1944-1945 г., съобщава „Дневник“.

„Руснаците се държат, като при преговорите за газа. Те казват „ние сме ви ги снимали, но цената е 1,74 долара на страница и то на ксерокопие, а не на дигитално копие. Платете ги за да продължим да търсим“, каза пред „Дневник“ председателят на Държавна агенция „Архиви“ доцент Михаил Груев. Той е отказал страната ни да плати тази цена, която той определя като абсурдна.

България няма опис от който да е ясно, какво те са отнесли със себе си. „Руската страна казва, дайте ни опис за да видим дали тези документи ги има при нас. Това е станало още през 2008 г.“, разказа Груев. Според него става въпрос за документи по финансовите репарации към съседните на България страни след Ньойския договор. Той е подписан от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен след Първата световна война.

Повече от 10 години българската държава се опитва да си върне архивите или поне да се сдобие с техни копия.

Агенция „Архиви“ започва работа от началото на следващата година по уточняване на точния брой на жертвите на комунизма.


image0 (9K)