„Русия е такъв чудесен враг“

Какви са американците в главите на руснаците? И обратно: как гледат в САЩ на Русия? Студената война отдавна свърши, но враждебността остана. За това допринася и руската пропаганда, казва правнучката на Никита Хрушчов пред „Дойче веле“.

28-годишният Владимир Катсов, IT-специалист от Санкт Петербург, ни разказва, че когато чуе думата „Америка“, най-напред се сеща за „фаст фууд“. За него типичният американец изглежда така: дъвчещ дъвка турист с къси панталонки и бейзболна шапка на главата.

27-годишният Скот Кембъл, летищен работник от Калифорния, също си има своя представа за руснаците. Описва ги така: „Отрудени хора от работническата класа, които вярват безрезервно на правителството си“. Скот не пропуска да добави и няколко клишета – водка, кожени ушанки и, естествено, Путин.

„Американците не ги е грижа“

В САЩ приключи една безпрецедентно бурна предизборна кампания, а Русия продължава да се бори с последствията от западните санкции. В тези неспокойни времена между двете страни периодично прехвърчат искри. Двете водещи ядрени сили кръстосаха шпаги и заради конфликтите в Сирия и Украйна.

На този фон реториката и в двете страни напомня много на пропагандата от едно време – сякаш вилнее един вид нова Студена война. „В САЩ антируската реторика лесно може да прерасне в истерия“, казва Нина Хрушчова, която е професор по международни отношения.

Правнучката на бившия съветски лидер Никита Хрушчов от дълги години живее и работи в САЩ. По нейните думи, днешните млади американци не възприемат Русия като реална заплаха. „Русия е един толкова чудесен враг, а Путин – един толкова прекрасен злодей, че просто няма как да не се присъединиш към това мнение. Но като цяло американците не ги е грижа. Те не се притесняват особено от евентуална руска заплаха. Макар според тях историята да е доказала, че Русия не е от групата на добрите страни, а руският президент е по всяко време готов да навреди на САЩ. Каквото и да означава това“, казва Хрушчова в интервю за Дойче Веле.

Враг, но не и заплаха

Макар да не смятат Русия за източник на реална заплаха, американците и до днес продължават да я разглеждат като враг. „В много холивудски филми руснаците все са лоши момчета. Не е политически коректно да се говори лошо за азиатците или арабите, но с руснаците е друго – те си остават враг и толкова“, казва Нина Хрушчова.

27-годишният калифорниец Скот Кембъл твърди на свой ред, че – според неговите лични впечатления – отношението към Русия се е променило значително през последните десетилетия. „Дядо ми и баба ми например винаги са се страхували от Русия. За разлика от родителите ми, които след 1991 година окончателно спряха да възприемат Русия като заплаха. А хората от моето поколение смятат Русия за страна, която размахва оръжие, за да влезе в световните новини“, казва Скот и добавя: „Руснаците пък сигурно разглеждат САЩ като страна, която разпалва войни и иска да се разпорежда в целия свят“.

„Промиване на мозъци“

Според Нина Хрушчова, руското правителство също допринася за предразсъдъците, тъй като насърчава антиамериканската пропаганда. „С тази пропаганда промиват мозъците на младите хора. Но тук не става дума за онова тотално промиване на мозъците от времето на Съветския съюз, а за нещо още по-опасно. Да го наречем полудемократично промиване на мозъците, при което хората живеят с илюзията, че са формирали мнението си на базата на свободен достъп до информация“, казва Хрушчова.

Според нея този нов вид пропаганда стъпва върху старите антиамерикански настроения: „В Русия, но и в Европа, открай време битува схващането, че американците са глупави и не особено образовани хора. Понякога обаче предразсъдъците отговарят на реалността. Вижте само Доналд Тръмп и цялата тази луда предизборна кампания, на която станахме свидетели“, казва Хрушчова.

Вашингтон на няколко пъти обвини Москва, че се опитва да се намеси в кампанията в полза на Тръмп. „Но не руснаците създадоха Доналд Тръмп и цялата тази драма в Америка“, посочва Хрушчова и добавя, че макар Тръмп да излъчва помирителни сигнали към Русия, хладният период в двустранните отношения ще продължи. „Опитът ми подсказва, че ще става дори по-лошо. Пропагандата стигна толкова надалеч, че ще бъде много трудно да върнем лентата назад. Затова ще продължим да гледаме този филм“, заключава Хрушчова.

 


image0 (9K)