Русия е по-голяма заплаха от ислямските терористи, смята висш британски военен

За системни усилия за проучване и използване на уязвимите страни на Запада, особено в някои нетрадиционни области“ говори ген.-лейт. Марк Карлтън-Смит

„Русия представлява по-голяма заплаха от ислямските терористи“, заяви началникът на Генералния щаб на сухопътните сили на Великобритания генерал-лейтенант Марк Карлтън-Смит, цитиран от британският ежедневник The Telegraph и агенция „Фокус“.

„Днес Русия без съмнение е много по-голяма заплаха за националната ни сигурност, отколкото заплахите от ислямски екстремистки групи като „Ал Кайда“ и “Ислямска държава““, каза генералът в първото си интервю след поемането през юни на поста. Според Карлтън-Смит, който е бивш шеф на специалните сили – SAS, Русия „демонстрира, че е готова да използва военна сила, за да защити и разшири националните си интереси“.

„Руснаците се стремят да експлоатират уязвими страни и слаби места, където и да ги намерят“, добави началникът на Генералния щаб на сухопътните сили на Великобритания. Той отбеляза, че Москва започва да „полага системни усилия за проучване и използване на уязвимите страни на Запада, особено в някои нетрадиционни области“. Сред тези Карлтън-Смит смята киберпространството и възможността за провеждане на подводни военни действия.

Според него Обединеното кралство и неговите съюзници не могат добродушно да наблюдават заплахата, която идва от Русия и да я оставя без отговор.

„Най-важният отговор на Русия по отношение на конвенционалните оръжия е да продължи да се укрепва потенциала и съгласуваността на действията на НАТО“, каза Карлтън-Смит.

Британският генерал също изрази скептицизъм относно идеята за създаване на единни европейски въоръжени сили, предложена от френския президент Еманюел Макрон, както и всяка друга инициатива, която би могла да отслаби ефективността на НАТО. Всъщност, според Карлтън-Смит, Северноатлантическият алианс е основата на европейската сигурност.


image0 (9K)