Русия гневна на Швеция заради инциденти с посолството в Стокхолм

Властите не взели мерки срещу лице, което потрошило бариерата, видеокамери, врати. Руското външно министерство извика на разговор временно управляващия посолството на Швеция Тубиас Лоренцон, за да протестира срещу липсата на реакция на Стокхолм срещу незаконни действия срещу руската дипломатическа мисия.

[ad id=“263680″]

Както подчертава говорителката на руското МВнР Мария Захарова, става дума за действията на шведския гражданин Карнюшин, чиито провокативни действия „придобиват все по-нагъл и агресивен характер, което създава голяма опасност за живота и здравето на работещите в дипломатическата мисия и техните семейства“, предава БГНЕС.

Захарова изреди какво е направил споменатия Карнюшин. На 6 януари с лека кола той потрошил бариерата към паркинга и след това се ударил във вратата на гаража на руското търговско представителство. На 8 януари с „товарен автомобил, той повреди главната врата на административната сграда на търговското представителство“, допълни Захарова. На 10 януари Карнюшин пък проникнал незаконно на територията на посолството, а после повредил намиращите се на територията на търговското представителство средства за видеонаблюдение.

Захарова изрази възмущението си от реакцията на Стокхолм, тъй като след всеки инцидент Карнюшин бил задържан от шведската полиция, но го освобождавали няколко часа по-късно.


image0 (9K)