Русия възнамерява да напусне сама Съвета на Европа

Русия „няма да достави радост“ на тези, които искат да я изключат от Съвета на Европа и ще напусне сама, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за телевизия „Евронюз“, предава РИА „Новости“, цитирана от „Гласове“.

[ad id=“225664″]

„Ние влязохме в Съвета на Европа, изхождайки от това, че той гарантира сигурността на общоевропейското, универсално правно хуманитарно пространство. Тези, които сега рушат устоите на това пространство, погазвайки устава с нелегитимните си действия по лишаване на руската делегация от равни с останалите делегации права, съм сигурен, че знаят какво вършат“, посочи Лавров.

Министърът призова „тези, които разбират цялата провокативност на този замисъл от страна на една неголяма, но много шумна групичка страни, да поработят с тези страни“.

„Защото е неприемливо да се руши една европейска организация заради удовлетворяването на амбициите на разни политикани в няколко столици на Европа“, подчерта той.

Лавров изрази надежда, че повечето хора „ще намерят смелост и сила да не позволят това да се случи“.

[ad id=“263680″]

„Не мисля, че за Русия участието в Съвета на Европа е по-важно, отколкото участието на Русия в Съвета на Европа за европейските страни. Това е твърдата ми позиция“, заключи Лавров.

Отношенията между Русия и Съвета на Европа преживяват труден период. Конфликтът се задълбочи след 2014-2015 г., когато руските парламентаристи бяха лишени от ред права заради позицията им по Крим. Москва заяви, че не може да работи при подобни условия и прекрати участието си в заседанията на ПАСЕ.

В края на юни миналата година противоречията се задълбочиха. Москва замрази изплащането на част от вноската си в бюджета на организацията, докато не бъдат напълно възстановени правата на нейните представители в ПАСЕ.

През март от ПАСЕ признаха, че руските ответни мерки са създали финансови затруднения на организацията и бюджетът й бе орязан с 9 процента заради дефицит от 1,5 млн. евро.

[ad id=“236993″]

През октомври генералният секретар Туберн Ягланд заяви, че Русия може да бъде изключена от участие в ръководните органи на Съвета на Европа, ако не възобнови плащанията си в общия бюджет до средата на 2019 г.


image0 (9K)