Русенки държат първо място по онкозаболявания

Русенки са на първо място по онкозаболявания в страната, но това включва и заболявания на гърдата и женската полова система, съобщи днес д-р Камен Кожухаров – управител на Комплексния онкологичен център.

[ad id=“225664″]

Данните бяха изнесени в отговор на тиражираните информации, че замърсяването на въздуха е основната причина за заболяванията от рак. Те са от националната ракова статистика за 2015 година, предаде Арена Медиа.

При рака на белия дроб русенските жени са на 15 място в страната, а в Силистра са на първо. А при рака на ларинкса сме на 17 място в страната, коментира Кожухаров.

[ad id=“263680″]

Данните при мъжете сочат, че русенци са на 12 място по обща онкозаболеваемост, което е златната среда. Обслужваните от центъра Разград и Силистра са съответно на 20 и 22 място, т.е. с относителна ниска заболеваемост, допълни Кожухаров. При рак на белия дроб при мъжете Русе е на 23 място, Силистра са на 8 място, а Разград на 20 място. При рак на ларинкса русенци са на 11 място в страната.

От всички заболявания свързани със замърсяването на въздуха Русе е под средното за страната, обобщи Камен Кожухаров. Според него в града няма фактор, който да повишава риска от заболеваемост. В Русе основният фактор на замърсяване са ФПЧ, но нямаме данни за въздействие на вредни и канцерогенни вещества. Като причинител на рака на белия дроб се запазва тенденцията на първо място да бъде тютюнопушенето.

[ad id=“236993″]

Комплексният онкологичен център има регистрирани 19 000 пациенти от Русенска, Разградска и Силистренска области. Над 50% от пациентите са от Русе.
dunavmost.com


image0 (9K)