Румънците отново се вдигнаха на протести

Няколко хиляди румънци протестират тази вечер в столицата пред сградата на правителството срещу намерението му да внесе промени в законите, засягащи правосъдната система, съобщи агенция Аджерпрес.

Развяващи националните флагове, участниците носят транспаранти с надписите „Искаме независимо правосъдие!“, „Демокрацията е в обсада!“, „Предсрочни избори!“. Те скандират или подвикват лозунги срещу управляващата Социал демократическа партия, обвинявайки нейните лидери в корупция, бият с барабани или надуват вувузели, предаде БГНЕС.Съобщението за демонстрацията бе разпространено в социалните мрежи.

[ad id=“255238″]

„Приемането на тези закона от парламента ще означава катастрофа за Румъния и нейните граждани“, заявиха организаторите в своето обръщение във Facebook. Те твърдят, че ако законите бъдат гласувани, „съдебната инспекция ще се превърне в политически инструмент в ръцете на правосъдния министър“, а „прокуратурата ще бъде подчинена на политическите интереси“.От площад „Виктория“ шествието се насочи към Двореца на парламента.

Според сайта hotnews.ro броят на демонстрантите е надхвърлял 10 000 души. В центъра на града бе ограничено движението на автотранспорта, колоната от протестиращи бе съпровождана и от полиция. Няма съобщения за инциденти. Аналогични протести имаше в други големи градове на страната.

Източник:bnews.bg


image0 (9K)