Румънският премиер Виорика Дънчила оправда насилието срещу протестиращите

Румънският министър-председател Виорика Дънчила изпрати писмо до Европейския съюз (ЕС), описвайки протестите в столицата от миналата седмица. В него тя описва демонстрациите като опит да се свали правителството и защитава реакцията на полицията, съобщават местни медии, цитирани от „Дарик“.

[ad id=“225664″]

„Аз смятам, че тези опити да се свали това легитимно правителство чрез насилие може да бъде опасен прецедент за една демократична държава”, пише в писмото си Дънчила. Писмото е било написано на румънски и е било адресирано до председателя на европейската комисия Жан-Клод Юнкер и до неговия заместник Франс Тимерманс. Говорителят на ЕК потвърди за кореспонденцията и заяви, че своевременно ще бъде изпратен отговор.

Според Дънчила „различни политици, включително и президента Клаус Йоханис се опитва с насилие да свалят легитимното правителство в Румъния“.

Миналия петък над 80 000 души излязоха на площад „Виктория” в центъра на румънската столица, за да се включат в протест против правителството. Протестиращите бяха основно хора живеещи извън пределите на страната. Те са недоволни от данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ. Хората настояват също за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласуване.

[ad id=“263680″]

Напрежението ескалира, избухна насилие. Част от демонстрантите се опитаха да пробият загражденията. Полицията използва сълзотворен газ срещу тях, за да ги разпръсне. При сблъсъците пострадаха 452 души. 70 от тях, включително 11 жандармеристи, са настанени в болница. По време на безредиците бяха задържани 33 души, започнати са 8 наказателни дела и са наложени 23 глоби на стойност 17 000 лейи (3700 евро).

Президентът и премиерът на страната се разминаха в оценките си за протеста и реакциите на органите на реда.

[ad id=“236993″]

Румънският президент Клаус Йоханис осъди действията на жандармерията срещу антиправителствената демонстрация. А румънският премиер Виорика Дънчила категорично осъди насилието по време на антиправителствената демонстрация. Според нея то е дело на „организирани групи, които са се възползвали от гражданския протест“, но не на органите на реда.


image0 (9K)