Румъния затваря границата с България

Румъния е затворила от 12.00 часа днес 13 гранични пункта по границите си с Унгария, Украйна, Молдова и България, съобщава в. „Гъндул“.

Решението беше взето снощи в рамките на стратегията на правителството за борба срещу коронавируса и беше обявено от министъра на вътрешните работи Марчел Вела.

На границата с България са затворени граничните пунктове Негру Вода, Липница, Добромир, Зимнича, Турну Мъгуреле и Бекет.

На границата с Унгария са затворени граничните пунктове Турну, Сакуйени, Салонта и Валя луй Михай.

На границата с Молдова са затворени граничните пунктове Ръдъуц-Прут и Оанча.

На границата с Украйна е затворен граничният пункт Сигет.

10 км опашка от камиони се нареди на Дунав мост при Русе. Колоната достига до разклона за град Мартен и обратно, като за реда следят екипи на полицията. Причината е засиленият трафик от тежкотоварни камиони, които търсят алтернативни маршрути за придвижване на товарите си, съобщи Булфото.

Шофьорите са принудени да чакат с часове, за да преминат през моста. След частичното затваряне на сръбските граници камионите от Турция, Гърция и Италия пътуват към Западна Европа през България и Румъния. Само за последното денонощие през Дунав мост са преминали над 1200 тира. За сравнение миналата година в пикови моменти тази бройка не е надхвърляла 900.

На Дунав мост работят три трасета, но опашката не намалява, тъй като пристигат постоянно нови камиони. Трасетата за леки автомобили са празни, но тежкотоварните автомобили не могат да се пренасочат, тъй като там липсват изградени кантари.

Шофьорите признават, че са притеснени от ситуацията. Повечето от тях са взели предпазни мерки и са си закупили сами маски, ръкавици и очила.

Словакия също затваря границите, за да спре разпространението на коронавируса

Словакия затвори границите си, за да спре разпространението на коронавируса, като преустанови действието на правилата за движение в Шенгенското пространство, предаде ДПА.

Братислава въвежда от тази сутрин проверки на преминаващите през граничните пунктове от всички съседни страни освен Полша. Пътуващите, които не могат да докажат, че постоянно пребивават в страната или да предявят валиден словашки паспорт, ще бъдат връщани, каза снощи пред ДПА говорителят на вътрешното министерство Петер Лазаров.

След като по-рано тази седмица затвори летищата си, Словакия спря и международните железопътни и автобусни връзки и с шестте си съседни страни, четири от които са в Шенгенската зона.

Ще бъде разрешено преминаването само за товарни влакове. Снощи Словакия потвърди за 21 случая на коронавируса, като засега няма регистрирани смъртни случаи.

Австрия, Унгария и Чехия вече уведомиха ЕК, че променят граничния режим. Полша и Словакия също наложиха ограничения, които са в противоречие с правилата на Шенгенската зона, в която по принцип няма гранични проверки, отбелязва ДПА.

Украйна ще спре за две седмици да пуска чужди граждани в страната заради коронавируса. Забраната ще влезе в действие след 48 часа, съобщи днес секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов.

Той подчерта, че украинските граждани, които се намират зад граница, ще имат възможност да се върнат в родината си.

Вчера в Украйна бе въведена карантина до 3 април и бяха затворени всички образователни учреждения, кина и развлекателни центрове, забранени бяха масовите мероприятия.

Засега в страната са регистрирани само трима заразени с коронавируса. Първият случай бе на 3 март. В Житомирска област имаше и първи смъртен случай на Ковид-19 – 71-годишна жена, съобщи днес главният санитарен инспектор на Украйна Виктор Ляшко.

dnes.dir.bg


image0 (9K)