Румъния временно спира ваксинирането с дози от партида на „Астра Зенека“

Румънските власти временно спряха да ваксинират хора с определена партида на ваксината срещу COVID-19 на „Астра Зенека“ като „крайна предпазна мярка“. Те ще продължат да използват други дози от този препарат, съобщи здравното министерство, цитирано от сайта CNA.

Решението е във връзка с подадени сигнали за смъртни случаи след поставени ваксини на тази компания.

Италианските здравни власти са разпоредели изтеглянето на партида от ваксината на „Астра Зенека“ след смъртта на двама мъже на остров Сицилия, които са били ваксинирани малко преди това.

Докато тече разследването на смъртните случаи там, властите в Букурещ съобщиха, че спират използването на дози от същата партида, която е спряна в Италия.

Румъния е получила 81 600 дози в началото на февруари и е използвала досега 77 049 от тях.

Ваксинирането с дози от тази партида ще бъде прекъснато, докато Европейската агенция по лекарствата приключи с проверката.

Това решение е взето като предпазна мярка, без да има научен аргумент, който да го оправдае, се казва в изявление на националния комитет на Румъния, отговарящ за ваксинацията срещу COVID-19.

„Решението за поставяне под карантина на съответната партида е взето изключително въз основа на събитието в Италия“, се казва още в изявлението.

Румънските власти заявиха, че страната не е получила дози от партидата, спряна в Дания и други държави.

Здравните власти в Дания, Норвегия и Исландия спряха в четвъртък употребата на ваксината на „Астра Зенека“ след съобщения за образуване на кръвни съсиреци при някои ваксинирани. Австрия спря да използва конкретна партида от препарата, докато разследва смъртен случай, за който се предполага, че може да има връзка с ваксинирането.

 

 

 

 

 


image0 (9K)