Румен Радев ще заведе служебния премиер в Брюксел. Изборът вече е направен

Бивш военен министър или някой професор от академичните среди ще стане новият служебен премиер на България? Президентът вече е избрал и тайната скоро ще бъде разгадана.

Президентът Румен Радев се очаква да разпусне парламента с указ в петък сутринта, съобщават източници на „Стандарт“. Със същия документ той ще насрочи и датата на предсрочните парламентарни избори. Най-вероятно те ще се проведат на 26 март 2017 г.

Само няколко часа по-късно държавният глава ще издаде и втори указ – за състава на служебния кабинет, на който ще гласува доверие да организира вота. Указът за него трябва да бъде издаден в същия ден.

Румен Радев ще заведе новия служебен премиер в Брюксел при първата си визита като президент. Името му все още се пази в тайна, но изборът вече е направен. За поста се спрягат бившият военен министър Николай Цонев, професорите Огнян Герджиков, Иван Илчев и Боян Дуранкев, както и акад. Стефан Воденичаров.

Работното посещение на Радев в белгийската столица ще бъде в последните два дни на месеца. На 30 януари той ще проведе срещи с председателите на Европейския съвет, Еврокомисията и Европарламента – Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни. На следващия ден държавният глава ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ще посети офисите на българската делегация в Главната квартира на алианса.


image0 (9K)