Румен Радев отговори на Гьокче: България не търси проблеми с Турция. И ние не учим никого на демокрация!

„България не търси в никакъв случай проблеми с Турция”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти. По този начин той отговори на скандалното интервю на турския посланик Сюлейман Гьокче в Нова телевизия. В него дипломатът направи оценка на  изявленията на президента Радев за намеса на Турция във вътрешните дела на България като „лудост“, сравнявайки ги с онези „мрачни изявления, които излизаха в „Работническо дело“ преди много време“.

„Многократно заявих, че българското държавно ръководство прави всичко възможно да развиваме добросъседски отношения с Турция”, подчерта пред медиите президентът Румен Радев. Но според него добросъседските отношения се основават на равнопоставеността, ненамесата в чуждите дела и взаимното уважение.

„Нека изхождаме от тези принципи. България не е страна, която в лицето на българското държавно ръководство да дава съвети в Турция как и за кого да се гласува”, поясни Радев.

Президентът добави, че той никога не би си позволил да прави коментари за уроци по демокрация.

„Това стана в случая, в който турският президент си позволи да извърши коментар по отношението на състоянието на демокрацията, на човешките права в България. Ние няма да допуснем влияние върху нашите вътрешни дела, това трябва да бъде категорично ясно”, подчерта държавният глава, цитиран от БТВ.


image0 (9K)